Jak mluvit s teenagerem o sexu?

Přehoupne-li se váš potomek do „náctiletého“ věku, začíná pro něj (a vlastně i pro vás) velmi citlivé období. A sex (byť v teoretické rovině) v něm pro vaše dítě začíná být jedním z hlavních témat.

Sex a narážky na něj nás obklopují prakticky všude – stačí zapnout televizi, otevřít časopis či zabrousit na internet. Pro mladého člověka, sotva odrostlého dětským střevíčkům, může být přemíra neutříděných informací nepřehledná.

O sexu je nutné mluvit. Nestačí, že váš potomek sbírá poznatky v teenagerských časopisech a ve škole má sexuální výchovu. Doma by toto téma nemělo být v žádném případě tabu.

Některé průzkumy dokonce naznačují, že mluví-li rodiče se svým synem či svou dcerou o sexu, začínají děti s aktivním sexuálním životem o něco později a jsou schopni navazovat kvalitní vztahy.

Je pravdou, že rodičovské rozhovory o sexu mohou být pro obě strany zdrojem rozpaků, ale ty je třeba překonat. Sex je normální a důležitou součástí života člověka, a proto by měl jít veškerý stud (alespoň tedy z vašeho pohledu) stranou.


Je vás rodinný rozpočet v minusu?
Spolu to změníme! Volejte kartářku Elenu

Jak tedy mluvit o sexu?

Pro rozhovor si zvolte prostředí, ve kterém se dítě (ale i vy) budete cítit pohodlně.

Vyzbrojte se informacemi, ale nezapomeňte, že teenager už také nějaké má a že může v některých oblastech vědět víc než vy. Nebojte se přiznat, že něco neznáte, a zkuste společně přijít problému na kloub.

Využijte články v médiích – jako příklady či jako začátek konverzace. Jako příklady používejte raději jiné lidi než vaše dítě a sebe.

Respektujte názory svého potomka. Povzbudí ho to k dalším hovorům s vámi. Nelekejte se, pokud vám bude připadat, že má vaše dítě zpřeházený žebříček hodnot, alespoň co se sexu týče. Nezesměšňujte ho a a priori neodmítejte – spíše lehce a nenápadně korigujte.

Přistupujte k rozhovorům o sexu stejně, ať už mluvíte se synem, nebo s dcerou. Často mají rodiče tendenci být k chlapcům otevřenější než k dívkám, které se naopak takto snaží chránit. Jenže, tím můžete napáchat víc škody než užitku. Ženy a muži jsou si v sexu rovni, takže i informace by měli dostat stejné.

Doporučte svému náctiletému dítěti i další zdroje informací (specializované vzdělávací weby či knihy). V nich ostatně najdete mnoho užitečných rad i pro sebe.
TIP Bety: Nevíte si rady s žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně
Nezapomeňte probrat téma antikoncepce – zdůrazněte, že „pilulky“ chrání pouze před početím, ne před pohlavními chorobami, a snažte se přesvědčit teenagera, aby vždy používal i kondom.

Ujistěte dítě, že vše, co vám svěří, zůstane jen mezi vámi (a skutečně to dodržte). Pokud jednou zklamete jeho důvěru, na další hovory můžete zapomenout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat