Kojení vždycky bolí. Obavy, které trápí nastávající maminky

Ačkoli by se zdálo, že na světě není nic přirozenějšího a snazšího než kojení, ve spoustě nastávajících maminek vyvolává obavy. Budou moci kojit? Budou to umět? A co když to bude bolet? Jejich strachu ostatně nenahrávají ani nejrůznější mýty či polopravdy, které o kojení stále častěji kolují.

Jakým věříme nejčastěji?

Kojení bolí

Především zpočátku může být kojení nepříjemné, ale bolesti se obávat nemusíte. Tedy samozřejmě, pokud není něco špatně. Bolest je přirozeným signálem lidského těla, které se snaží dát najevo, že se mu něco nepěkného děje. A tak jestliže při kojení prožíváte opravdu bolestivé pocity, raději se svěřte lékaři. Mohlo by se jednat například o zánětlivé onemocnění prsu či bradavky. Rozhodně nenechte nemoc, aby vám zkazila požitek z kojení!

Kouřila jsem, a tak nemůžu kojit

Spousta kuřaček típne poslední cigaretu v okamžiku, kdy zjistí, že jsou těhotné. A to je rozhodně dobře. Není smutnější obraz, než vidět nastávající maminku s cigaretou. Ovšem některé „zaručené rady“ tvrdí, že ani za 9 měsíců těhotenství se jejich tělo nevyčistí od nikotinu, a proto bývalé kuřačky nemohou kojit. To ale není pravda. Jak potvrdily četné výzkumy, je mnohem lepší dítě kojit, i když jste byla dříve fanynkou cigaret, než ho nekojit vůbec.

Mimochodem, pokud „ujedete“ a zapálíte si občas i během doby, kdy kojíte (což byste rozhodně neměla, zvlášť když máte tak úžasnou příležitost skoncovat s tímto nebezpečným zlozvykem navěky, ale jsme jen lidé, že), nemusíte se bát dítěti prso nabídnout. Musíte ale počítat s tím, že mu mléko nemusí chutnat, případně že bude neklidné a bude mít potíže usínat (nikotin prostě nikomu nesvědčí).

Trocha alkoholu ničemu neuškodí

A když jsme zmínili cigarety, nezapomínejme ani na alkohol. Spousta kojících maminek má pocit, že se nic nestane, když si dají skleničku či dvě svého oblíbeného vína. Ale lékaři to rozhodně nevidí rádi. Proč? Zkrátka proto, že alkohol se prostřednictvím mléka dostane i do těla vašeho miminka, kde může napáchat mnohé škody, především při vývoji mozku.

Pokud víte, že vás čeká třeba nějaká oslava, kde nejspíš budete „muset“ něco vypít, pak před odchodem mléko odstříkněte, abyste mohla miminko později nakrmit „nealko“ mlékem. Mléko, které odstříknete po příchodu z večírku, budete muset bohužel vylít. Mimochodem, protože není tak docela možné přesně zjistit, kdy se alkohol z vašeho těla a tím i mléka dostane, lékaři radí raději alkohol nepít. Však to není napořád.

Přestanu být pro partnera přitažlivá

Ano, naše ňadra se na několik měsíců promění v prostředky krmení. Ale to vůbec neznamená, že by přestala muže zajímat a vzrušovat! Právě naopak. Vždyť fotky kojících maminek patří podle Googlu k nejvyhledávanějším, a co víc, spousta mužů si touží kojení také vyzkoušet (tedy vyměnit si na chvíli místo s vaším dítětem). Ostatně když jsme zmínili Google – před pár lety vydala tahle společnost zajímavý průzkum, podle něhož lidé vyhledávají častěji heslo „můj manžel chce nakojit“ než „můj manžel se chce rozvést“. Tak vidíte…

Ženy, co nekojí, jsou špatné mámy

Většina žen, které nekojí, k tomu mají vážné důvody. A tak bychom je rozhodně neměli odsuzovat. Ano, mateřské mléko je pro výživu miminka ideální. Ale pokud žena nemůže z nějaké příčiny kojit, existuje alternativa v podobě umělé dětské výživy, jež poskytne miminku potřebné živiny. Takže pokud nemůžete kojit, nemusíte se utápět ve výčitkách svědomí. Také z vašeho dítka vyroste zdravý a inteligentní dospělý. A vy jste stejně dobrá máma jako kterákoli jiná. Tak se netrapte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat