První zoubky. Jak o ně pečovat?

14.11.2017 | Děti a rodina

Vyklubaly se vašemu děťátku první zoubky! Pak je na čase zamyslet se nad tím, jak o ně pečovat. I mléčné zuby se totiž rády kazí, pokud si je dítě správně nečistí, respektive pokud se o jejich čistotu nepostarají maminka s tatínkem. Jak na to?

První mléčný zoubek prořezává přibližně v 6. až 8. měsíci věku dítěte, poté následují další mléčné zuby. Celkem má dítě 20 mléčných zubů. Při dosažení 3. narozenin dítěte, je zpravidla mléčný chrup kompletně prořezán a pod mléčnými zuby se vyvíjejí v kostech obou čelistí zuby stálé. Mléčné zuby jsou k tvorbě kazu velmi náchylné, neboť jejich sklovina je měkčí. Jak je tedy správně čistit?

V prvním roce věku dítěte, byste měli čistit dásně a zoubky dvakrát denně. Můžete použít je jemnou gázu, vlhkou žínka, jednosvazkový nebo speciální kartáček prsťáček. Prsťáček je speciální návlek pro čištění prvních zoubků. Když je dítě trochu větší, přichází na řadu kartáček a pasta.

Čištění je hra


K tomu, aby se čištění zubů stalo zábavou, pomůže správná zubní pasta, Takovou je Herbadent KIDS.

Každé dítě by mělo začít vnímat čištění zubů jako příjemné, bezbolestné a potřebné. Začněte pozitivním přístupem u vašeho dítěte tím, že čištění probíhá formou hry. Dovolte svému dítěti vyčistit vaše zuby, smějte se u toho, tvařte se nadšeně a pozvedněte kartáček jako takový na úroveň oblíbené hračky. Na oplátku vám pak vaše dítě umožní vyčistit zuby jemu, bez problemů a s dobrou náladou.

Zpravidla u nejmenších dětí se snažte pro zjednodušení učit čistit zuby od červeného k bílému při otevřených ústech. Což znamená stírat zoubky směrem od dásně k zubu. V horní čelisti směrem dolů, v dolní čelisti směrem nahoru. Dále pak malými kroužky čistíme žvýkací plošky. Nezapomeňte ani na vnitřní stranu zoubků.

Abyste podpořili první pokusy dítěte o samostatné čištění, měli byste mu dát takový kartáček, který bude odpovídat jeho motorickým schopnostem.

Nepodceňujte ani výběr pasty. I ty dětské by podle stomatologů měly obsahovat potřebné množství fluoridu a měly by mít příjemnou chuť, kterou si děti snadno zamilují. Pasta by neměla obsahovat žádná barviva a další zbytečné chemikálie.

Když pomáhá zoubková víla

A právě takovou zubní pastou je i Herbadent KIDS, kterou mohlo vyzkoušet čtyřicet z našich testerek a jejich nejmenších. Jak pasta obstála v takové zkoušce?

„Byla jsem zvědavá, jak na pastu zareaguje můj syn. Po prozkoumání přiloženého hlavolamu a kartáčku přišla na řadu pasta. Po otevření syn ihned zkontroloval vůni. To on moc rád. Když uznal, že voní, svolil použít pastu na přiložený kartáček. Pomalu jsem mu ho vložila do pusy a začala jemně kroužit po zoubcích. Ze začátku se mu to moc nelíbilo, ale když viděl, že i já si čistím zuby a dělám u toho hmmm, tak svolil k druhému pokusu. A hurá. Pastu vřele doporučuji ať už pro její přírodní složení nebo pro její účinky na dětské zoubky. Má příjemnou chuť, vůni a zoubky jsou po vyčištění krásně bílé. Od začátku testování uběhlo už pár dní a syn teď vyžaduje pouze tuto pastu, popsala testerka seal.


Herbadent KIDS obstála u našich malých testujících na jedničku!

„Zubní pastu Herbadent Kids testovala moje pětiletá dcera. Líbilo se jí balení pasty i přiložený papírový hlavolam. Bylinková chuť jí vyhovovala, fajn bylo také to, že pasta moc nepění a krásně vyčistí zoubky. Já jsem ocenila hlavně přírodní složení zubní pasty bez parabenů. Přibalený zubní kartáček je velmi jemný, bude vyhovovat spíše menším dětem. Tuhle zubní pastu spolu s dcerou doporučujeme,“ svěřila se testerka zdiss.

„Pastu Herbadent testoval nejen můj roční syn, ale i já. Jdu příkladem se vším všudy. Pasta má poměrně výraznou kořeněnou vůni i chuť, ve které vyniká hřebíček. Velice nezvyklá chuť, ale ne nepříjemná. Syn vyzkoušel pastu úplně poprvé. Trochu se šklebil, což přičítám výrazné kořeněné chuti, ale neplival ji, proto věřím, že si zvykne a k pastě si cestu najde. Zda pasta ochrání před kazy je předčasné hodnotit, ale doufám, že ano. Milým překvapením byl přibalený kartáček,“ zhodnotila testerka Niko.

„První věc, která určitě zaujme, je obal pasty něžné barvy a obrázek Zoubkové víly přiláká především holčičky. Jako matka oceňuji především bylinkové složení pasty a praktické balení s kvalitním zubním kartáčkem. Dcera 4 roky se na vyzkoušení pasty těšila, no první dojem moc valný nebyl a musela jsem ji opravdu přesvědčovat, aby v čištění vydržela 2 minuty. Důvodem byla lehce štiplavá chuť (a ano "není jahůdková"). Nicméně po první minutě už příchuť pasty nevadila (asi je to hlavně o zvyku). Zoubky byly po vyčištění krásně lesklé, a jelikož jsem testovala společně s dcerou, mohu potvrdit také pocit dobře vyčištěných hladkých zubů a příjemnou svěžest v ústech. Pastu budeme zcela jistě používat i dále a rozhodně doporučuji k vyzkoušení všem maminkám,“ shrnula testerka Katule85.

Hodnocení ostatních testerek najdete ZDE.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat