Výživa kojenců: Zeptali jsme se odborníka na doporučení

Výživa, kterou dítě dostává v prvních měsících života, do značné míry ovlivňuje jeho budoucí zdravotní kondici. V posledních letech bylo maminkám všeobecně doporučováno výlučné kojení prvních šest měsíců a následné postupné zavádění příkrmů.

Nyní však odborníci přicházejí s novými, pro leckoho možná překvapivými, zjištěními. Zavedení nemléčných porcí před šestým měsícem života dítěte nezvyšuje významně riziko infekcí, právě naopak – může snížit riziko výskytu potravinových alergií, anemie a celiakie.

Pokud mamince slábne laktace, měla by začít výživu podávat od 17. týdne, obavy, že by dítě při dokrmování z lahvičky odmítalo sát z prsu, jsou neopodstatněné.  V případě, že se z nejrůznějších příčin kojení nedaří, je to důvod k zavedení náhradní mléčné stravy již v prvních třech měsících života, nemléčné porce jsou pak přidávány v období mezi 17.–26. týdnem (včetně libového masa jako optimálního zdroje železa). „Součástí kojenecké výživy je i zavedení potravin obsahujících lepek, je vhodné je poprvé podat v době, kdy je dítě ještě kojeno. Odkládání zavedení lepku nemá podle současných znalostí ochranný efekt vůči rozvoji celiakie,“ zdůrazňuje předseda Pracovní skupiny pro dětskou gastroenterologii a výživu České pediatrické společnosti MUDr. Pavel Frühauf, CSc., primář Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Praha, gastroenterolog pediatrické části soukromé kliniky Program H plus. 

Zároveň definuje důležitá doporučení z hlediska prevence alergií: Výlučně kojit po dobu minimálně 4 měsíců s pokračováním kojení do 6 měsíců. Nevystavovat dítě před i po narození kontaktu s tabákovým kouřem. Zavést nemléčnou kojeneckou výživu mezi 4.–6. měsícem věku. Ovšem dispozice ke všem alergiím jsou dědičné, takže děti s pozitivní rodinnou anamnézou alergie jsou každopádně vystaveny zvýšenému riziku.
Nová zjištění nijak nezpochybňují význam kojení, není důvod, aby kojenec nedostával mléčné porce ve formě kojení, pokud je to možné, i po prvním půlroce věku,“ uzavírá MUDr. Pavel Frühauf, CSc.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat