Může strava matky ovlivnit vznik alergií u dítěte?

01.08.2011 | Děti a rodina

Potrava, kterou přijímá těhotná žena a která přes placentu přechází do krve jejího dítěte, může po narození u tohoto dítěte ovlivnit vznik alergií. Stejně tak potrava, kterou přijímá kojenec v prvním roce života, má vliv na vznik alergických onemocnění, a pravděpodobně také astmatu.

Přikrmovat, nebo nepřikrmovat?

V současné době nemáme jednoznačné důkazy o tom, že by vyloučení jakýchkoli potravinových antigenů z matčiny stravy v době těhotenství mělo nějaký vliv na vznik alergií u dítěte. Názory na zavádění příkrmů u dětí a jejich vliv na alergii se velmi různí. Některé studie ukázaly, že zavedení více druhů nemléčných potravin před 4. až 6. měsícem života se spojuje s vyšším rizikem atopického ekzému. Podle dalších studií však naopak oddalování přikrmování zvyšuje riziko vzniku potravinových alergií a ekzému.

Příznivý vliv antioxidantů

Přestože ani v případě antioxidantů nejsou názory odborníků úplně jednotné, mnoho z nich má za to, že zvýšený příjem antioxidantů těhotnou ženou má příznivý vliv na vývoj jejího dítěte a může také snižovat riziko astmatu a alergických onemocnění. Mezi nejúčinnější antioxidanty patří vitaminy C, A a E. Vhodnější je tyto vitaminy v době těhotenství podávat ve formě čerstvého ovoce a zeleniny než ve formě potravinových doplňků. Příznivý vliv na snižování rizika astmatu a alergií má podle všeho také takzvaná „středomořská strava“, která se vyznačuje vysokým podílem nenasycených tuků v jídle, častou konzumací ryb, ovoce a zeleniny.

Látky, podporující vznik alergií

Poměrně nedávno se objevilo podezření, že kyselina listová a její deriváty (souhrnně označované jako foláty) zvyšují riziko alergií a astmatu u dětí. Na druhou stranu o kyselině listové je známo, že účinně snižuje pravděpodobnost vzniku některých vrozených vývojových vad, proto se její zvýšená konzumace v těhotenství spíše doporučuje.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

Zdroj: www.pylovasluzba.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat