Aby mu nebyla zima. Jak na podzimní oblékání miminek

21.10.2018 | Děti a rodina

Nejedna maminka se v období podzimu potýká s potížemi obléknout své miminko, aby mu nebyla zima ani příliš teplo. Doporučení dávat dítěti o jednu vrstvu více, než máte vy sami, není totiž vždy úplně směrodatné, existují totiž maminky otužilé a také maminky zimomřivé. Někdy je obléknout miminko tedy pořádná věda.

Sáhněte mu za krk

Miminka do půl roku věku nemají vyvinutou termoregulaci, nepotí se a také nám neumí dát najevo, že je jim chladno. Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda je dostatečně oblečené, je sáhnout mu na zátylek. Pokud je horký a opocený, je vhodné dítěti jednu vrstvu oblečení sundat. Pokud je naopak studený, je třeba miminko obléci více. Na ručičkách a nohách však teplotu dítěte nikdy neodhadujte. Ručičky mohou být úplně studené a dítě přesto bude přehřáté.

Jako cibule

To, že je mnohem lepší oblékat více tenčích vrstev, než jednu tlustou, je dávno známé. Stejně to platí i u miminek. Je snazší pak vrstvy ubírat a přidávat, než se potýkat s tím, že v bundě je dítěti horko a bez ní, pouze v tričku, zase zima. Důležité je také volit přírodní materiály, které mnohem lépe izolují, než ty umělé.

Nejspodnější vrstva by měla těsně přiléhat k tělíčku a měla by být z přírodního materiálu, jako je bavlna, bambus nebo konopí. Ideální jsou bodýčka s dlouhým rukávem, které lze zapnout mezi nožičkami. V takovém vašemu miminku nepotáhne na záda a příjemně zahřeje. Na bodýčko oblečte tenčí světřík a přes něj kombinézku nebo bundičku.

Samozřejmě se řiďte teplotou venku. Pokud máte jen svetr a není vám zima, je pravděpodobné, že vašemu děťátku bude stačit to samé, navrch s tenkou, například šusťákovou bundou.

Co je však důležité, nikdy nezapomínejte na čepici a tenké rukavičky! Přes hlavičku odchází až 70 % tělesného tepla, což může být u dítěte s nevyvinutou termoregulací skutečně nebezpečné a hrozí rychlé podchlazení.

Přituhuje

Na podzim, kdy se venkovní teploty pohybují okolo deseti stupňů, stačí dítěti výše popsané oblečení a pro případ, že by mu bylo chladno, můžete přidat do kočárku tenčí deku. Ke konci podzimního období, kdy už se teploty pohybují okolo pěti stupňů a méně, je vhodné přidat další vrstvu v podobě punčošek a zabalit miminko do fusaku.

Ideální jsou fusaky z merino vlny, která dokáže báječně zahřát, ale díky přírodnímu materiálu se v ní miminka nepotí. Merino vlna je výborná i v létě, dokáže totiž izolovat i od horka. Neznamená to, že miminko v půlce června zabalíte do fusaku, ale lze jej použít jako podložku do kočárku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat