Jak léčit děti: Syndrom ruka-noha-ústa, pátá a šestá nemoc

12.03.2019 | Děti a rodina

Vypadá to na standardní nachlazení a nakonec se z toho vyklubou vyrážky na zvláštních místech těla. Maminky s obavami míří k dětským lékařům, kde je jejich dětem mnohdy diagnostikována nemoc, o které do té doby ani neslyšely. Jak rozpoznat symptomy těchto zvláštních nemocí a je třeba se jich obávat?

Ruka-noha-ústa

I když příznaky vypadají děsivě, jedná se o nezávažné virové onemocnění. Nejčastěji postiženou skupinou jsou děti ve věku do deseti let, onemocnění se ale nevyhýbá ani dospělým. Nemoc nejčastěji propuká v létě a na podzim, inkubační doba je 2 až 7 dní, šíří se kapénkami a je velice nakažlivá. Projevuje se zvýšenou teplotou, dítě si stěžuje na bolest břicha nebo krku. V ústech se postupně tvoří afty, na dlaních, chodidlech a v okolí úst se objevuje vyrážka v podobě puchýřků.

Virus ruka-noha-ústa většinou odezní sám do několika týdnů. Na sražení teplot je třeba podávat dítěti antipyretika a dodržovat pitný režim. Afty potíráme genciánovou violetí. Svědivou vyrážku můžeme potírat pudrem, podobně jako u planých neštovic. Také je vhodné doplňovat vitamíny skupiny B. Rozhodně dítě nepouštějte do kolektivu a pečlivě dbejte na hygienu.

Pátá a šestá nemoc

Obě tyto nemoci se v první fázi projevují podobně jako chřipka. Dítě má teplotu nebo horečku, je celkově slabé, unavené, může si stěžovat na bolest svalů a kloubů. Pátá nemoc postihuje především starší, nejčastěji předškolní děti a jejím typickým projevem je vyrážka v okolí nosu a na tvářích, která svým tvarem připomíná motýla. Oblast kolem úst je nápadně bledá. Vyrážka se postupně šíří na trup a na končetiny. Nemoc je silně nakažlivá a dítě k ní většinou přijde v kolektivu. Před pátou nemocí by se měly mít na pozoru především nastávající maminky. Virus totiž může přes placentu proniknout až k plodu a nakazit jej. Pravděpodobnost sice není vysoká, při nákaze ale hrozí postižení plodu, nebo dokonce potrat.

I přes podobné příznaky se šestá nemoc liší podobou vyrážky, která se na rozdíl od páté nemoci neobjevuje ve tváři, ale výhradně na trupu a horních končetinách. Také postihuje jinou věkovou skupinu. Šestá nemoc se objevuje především u kojenců a batolat, mezi 6. a 24. měsícem života.

Obě nemoci odezní samy i bez náročné léčby. Nutností je ovšem klid a dostatečný příjem tekutin. U vysokých horeček je možné srážet je pomocí léků. Vyrážky jsou svědivé a je potřeba, aby byl pacient v čistotě, abyste zamezili zavlečení infekce do rozškrábaných míst.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat