Obezita opožďuje nástup puberty u chlapců

06.02.2010 | Děti a rodina

Obézních dětí stále přibývá a podle amerických zdravotníků se díky tomu opožďuje puberta. Chlapci s nadváhou před pubertou začínají pohlavně dozrávat později než jejich štíhlí vrstevníci. Přitom u dívek s nadváhou dochází k opačnému účinku, puberta u nich nastupuje dříve než u těch štíhlých.

Dívky ale přirozeně začínají pohlavně dozrávat dříve než chlapci i když mají normální váhu, časový úsek oddělující nástup puberty mezi dívkami a chlapci se tak obezitou ještě zvětšuje.

„Zjistili jsme, že zvýšené množství tělesného tuku souvisí s pozdějším nástupem puberty u chlapců, je to přesně opačný efekt, který jsem pozorovali u dívek. Pokud jsou totiž ony obézní, začíná u nich puberta dříve,“ uvedla endokrinoložka Joyce M. Leeová z University of Michigan.

Obezita je provázena zvýšenou produkcí ženských pohlavích hormonů estrogenů v lidském těle, to by vysvětlovalo fakt, proč obézní dívky začínají dospívat dříve a proč naopak u obézních chlapců dochází k nástupu puberty později. U chlapců totiž nastupuje puberta ve chvíli, kdy se zvýší hladina testosteronu v krvi. A pokud naopak dojde k nárůstu hladiny estrogenu, účinek testosteronu je oslaben a může dojít dokonce k vývoji ženských prsů – gynekomastii.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat