Předvánoční úklid? Začněte letos šatníkem!

Těžko říci, kdo vymyslel tu „úžasnou“ tradici v podobě velkého gruntování před Vánoci. I když uklízíme po celý rok, stejně před svátky propadneme všeobecné hysterii a smýčíme, co se dá. Zkuste se ale letos soustředit na svůj šatník! Nejenže uklidíte, ale ještě můžete pomoci těm méně šťastným lidem. A to se před Vánoci rozhodně hodí!

Jak pořádně provětrat šatní skříň? Ve čtyřech jednoduchých krocích.

Krok č. 1: Náležitá příprava

Pořádek v šatníku nejlépe uděláte, pokud se do něj pustíte sami, tedy bez rušivých elementů v podobě partnera/partnerky, dětí, rodičů apod. Protože čím víc lidí vám začne mluvit do toho, co si nechat, co kam uklidit a co vyhodit, tím menší efekt bude průvan v šatníku mít. A tím déle vám úklid bude trvat.
Vyhraďte si například jedno sobotní odpoledne, partnera/partnerku, děti a spol. „odešlete“ ven (nebo do kina, muzea apod., pokud počasí na procházky není ideální) a ponořte se do šatníku. Vyndejte z něj úplně všechno. A jste připraveni začít.

Krok č. 2: Přebírání, rozmýšlení, třídění

A jsme u nejdelšího kroku celého úklidu. Když už máte obsah šatníku venku, pěkně se do něj ponořte. Přemýšlejte, zda jdou jednotlivé věci kombinovat s ostatními, vyzkoušejte, zda vám opravdu sedí, buďte k sobě upřímná a kritická. Že si nejste jistá? Pak se snažte oprostit od jakéhokoli sentimentu („tohle tričko nemůžu vyhodit, koupila jsem si ho, když jsem šla na první schůzku s manželem, však ono zas jednou bude trendy/však do něho určitě někdy zhubnu…“). Zkrátka posuzujte každý kousek s chladnou hlavou.

Oblečení třiďte na tři hromádky – to, jež si necháte, to, které by mohli ocenit kolegové/kolegyně, kamarádi/kamarádky apod., a to, které je takzvaně na vyhození.

Krok č. 3: Uklízení zpět

Nyní je to jednoduché – „schválené“ oblečení ukliďte zpátky do skříně.
To vyřazené, které není ještě tak docela na vyhození, už moc neprohlížejte. Čím víc o každém kousku budete přemýšlet, tím víc stoupá nebezpečí, že ho z hromádky „kamarádkám“ přesunete zpět do skříně. V téhle hromadě se jistě skrývají kategorie „sentiment“ a „já do toho jednou zhubnu“, které jsou velmi záludné. Proto si pamatujte – ne všechny kousky si uchovávat opravdu zaslouží, krásné vzpomínky budete mít i bez nich. A až opravdu zhubnete, koupíte si oblečení nové!

Krok č. 4: Obdarovávání/prodávání

S oblečením, které už nosit nebudete, máte několik možností, konkrétně čtyři.
Jak už jsme zmínili, můžete jím udělat radost třeba příbuzenstvu či kamarádkám – nepříliš obnošené kousky jim klidně můžete nabídnout, uvidíte, že jim uděláte radost!

Druhou možností jsou bazarové či aukční servery – máte docela slušnou šanci, že za nepotřebné oblečení ještě získáte nějaké peníze.
Třetí možnost je darování oblečení nějaké charitativní organizaci – poohlédněte se na internetu, určitě objevíte charitu, která obnošené šatstvo předá potřebným, teď před Vánoci jich jistě bude spousta.

No a možností čtvrtou jsou speciální kontejnery na oblečení, které rovněž fungují pro charitativní účely. Do nich je potřeba oblečení rozdělit do igelitových tašek, o všechno ostatní už se postará organizace, které je obsah kontejneru určen. Část oblečení předá potřebným, část je určena k recyklaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat