7 chyb, kterými si vy sama ničíte krásnou hřívu!

Lesklé, husté vlasy plné života, které se netřepí a nelámou – která žena by po takových netoužila? Bohužel, ne všechny takovou pokrývku hlavy mají. Možná se dopouštějí některé následujících chyb.

Jistě, některé nešvary našich vlasů příliš neovlivníme – mohou za ně naše geny, životní prostředí apod. Ale zdraví vlasů můžeme ovlivnit velkou měrou. Tak proč toho nevyužít?

Kromě správně zvolené péče bychom se měly vyvarovat některých následujících chyb.

1. Každodenní mytí

Mastné vlasy samozřejmě nejsou ničím, co by většina z nás chtěla mít na hlavě. Ale málokterá žena si opravdu musí mýt vlasy každý den. Je to spíše věc zvyku a strachu, že pokud si vlasy neumyjeme, nebudou vypadat upraveně (a my s nimi). Nicméně samotným vlasům každodenním šamponováním opravdu neprospíváme. Zbavujeme je přirozené ochrany a výživy, takže jsou vysušené, roztřepené a snadno se lámou. Odborníci proto doporučují mytí každý druhý až třetí den. „Technicky vzato mastné nejsou vlasy, ale pokožka hlavy. Pokud si tedy už musíte mít vlasy denně, poraďte se určitě se svou kadeřnicí o vhodných přípravcích. Na každodenní péči je třeba volit opravdu kvalitní produkty," radí vlasová specialistka Gabriela Poláková z pražského salonu Carpe Diem.

2. Příliš těsná gumička stále na stejném místě

Pokud si vlasy upravujete do drdolu či culíku, neměly byste je mít stále na stejném místě. Vytváříte tím nepřirozený tah, který neprospívá kořínkům, navíc vlasy utahujete stále ve stejném místě, takže jsou v této oblasti oslabené. Proto se snažte uvázat culík či drdol každý den o nějaký ten centimetr níž či výš. A pozor na gumičky – ty klasické snad už žádná z nás nepoužívá, ale i ty určené do vlasů dokáží napáchat škody, jsou-li příliš utažené.

3. Pročesávání mokrých vlasů

Ono se to lehce řekne – nečešte mokré vlasy! Ale nechat je uschnout zacuchané také není zrovna řešení. Takže jak z toho ven? Rozhodně nesahejte do vlhkých vlasů kartáčem! Pořiďte si raději klasický hřeben s co nejširšími zuby. A nikdy mokré prameny nepročesávejte dlouhými tahy po celé jejich délce, tedy od kořínků až ke konečkům (ani hřebenem se širokými zuby). Namísto toho začněte velmi opatrně rozčesávat zamotané konečky a postupujte po malých kouskách směrem vzhůru. Zabere to sice více času, ale neponičíte si vlasy. „Vlasy můžete pročesat hřebenem s širokými zuby také ve sprše po použití kondicionéru. Vlas tak zůstane zavřený a šupinatá vrstva uhlazená," doporučuje kadeřnice Gabriela Poláková.

4. Stokrát pro krásu

Možná jste slyšela, že vlasy – aby se krásně leskly – se mají pročesat alespoň sto tahy hřebene. Tahle rada má sice logický základ v tom, že pročesáním po celé délce pramenů rozetřete přirozené oleje, jež produkuje pokožka hlavy a které jim dodají lesk, ovšem projet vlasy hřebenem stokrát je zbytečné. A škodlivé. Stačí jen pár tahů hřebenem a docílíte úplně stejného výsledku. A bez zbytečného polámání či jiného oslabení vlasů. „Jde o jeden z mnoha přežitků v péči o vlasy. Tento "tip" se používal dříve, kdy nebyla běžná denní hygiena a péče o vlasy. Vyčesával se tak vlastně hlavně prach z vlasů. Dnes je lepší si je umýt, protože takovéto vyčesávání zbytečně zhoršuje maštění pokožky hlavy," vysvětluje kadeřnice Gabriela ze salonu Carpe Diem.

5. Fénování mokrých vlasů

Všichni vědí, že fénování horkým vzduchem vlasům škodí. Jenže často se bez něho prostě neobejdeme, zvláště máme-li dlouhé vlasy, jež samy o sobě schnou několik hodin, nebo potřebujeme přinutit prameny, aby držely v účesu. Takže co s tím? Zabezpečit vlasům co nejmenší riziko poškození. A jak na to? Zaprvé vlasy sušte vlažným, nikoli horkým vzduchem. Zadruhé vlasy nikdy nevystavujte fénu déle než 20 minut. A zatřetí – nikdy nefénujte vlasy, z nichž prakticky odkapává voda. Ještě než vezmete fén do ruky, alespoň na 5 minut zabalte vlasy do ručníku, který přebytečnou vodu odsaje, a poté je nechte dalších 5 minut proschnout na vzduchu.

6.  Opomíjení pokožky hlavy

Většina z nás pečuje o pokožku těla a obličeje, ale na tu pokrývající naši hlavu nějak zapomíná. Přitom i ona si zaslouží naši pozornost! Můžete třeba jemně masírovat pokožku konečky prstů, aby se pěkně prokrvila. Nikdy nepoužívejte příliš agresivní přípravky, pokud vás například po šamponu či kondicionéru pokožka hlavy svědí či pálí, zahoďte je. Občas můžete zkusit na kůži aplikovat třeba tělové mléko. „Z vlastní zkušenosti doporučuji arganový olej, který je určený k péči o pokožku hlavy. Kadeřnice vám může také během návštěvy provést peeling. Nejdůležitější ale je, abyste vždy při oplachování vlasů vymyla všechen přípravek, až to "vrzání vlasu". To znamená, že pokud po vlasech přejedete prsty, neměly by být klouzavé, ale zdrsnělé. Pak teprve máte jistotu, že přípravky vaše vlasy nezatíží. A nemusíte se bát, účinek vlasových přípravků se tím nesnižuje. Vlasy během působění účinné látky "nasají" do sebe," dodává Gabriela Poláková.
TIP Bety:
Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat