Po botoxu přicházejí deprese: Může za to nemožnost smát se!

Odstranění vrásek botoxem následují deprese. Tvrdí velšští vědci, podle nichž totiž umrtvení mimických svalů vede k neschopnosti smát se v obličeji. Ačkoli se může zdát, že je důležitý vnitřní úsměv, výzkumy naznačují, že tomu tak není. Smích je totiž bez možnosti vyjádření v obličeji nefunkční.

Několik předchozích výzkumů v této oblasti velšským objevům nahrává. Psychologové z USA třeba prokázali, že když se člověk směje fyzicky – vědomě se začne usmívat v obličeji, ačkoli uvnitř v duši mu do smíchu není – po chvíli se dostavuje blažený pocit veselí i v duši. Mimické vyjádření smíchu je tak zřejmě pro skutečný prožitek radosti a veselí nezbytný.

Pokud se však člověk rozhodne zbavit vrásek botulotoxinem, umrtví mu estetický lékař také mimické vrásky. Tím dojde k neschopnosti vyjadřovat smích v obličeji a člověk přichází také o vnitřní radost a veselí. Nakonec propadá depresím a snížené náladě.

„Znamená to, že léčba botoxem může nepřímo vyvolat deprese,“ tvrdí psycholog Michael Lewis z Cardiff University.

Přitom předchozí průzkumy hovořily o něčem jiném. Po aplikaci botoxu došlo u žen ke zlepšení nálady. Jenže pouze dočasnému. Byly podle všeho v krátkodobé euforii z vyhlazeného obličeje a lepší vizáže. V dlouhodobém měřítku však botox pozitivně na psychiku nepůsobí.

„Výraz v obličeji silně ovlivňuje naše emoce, které cítíme. Smějeme se, protože jsme šťastní, ale úsměv sám nás naopak dokáže učinit šťastnými. Léčiva jako botox brání lidem ve schopnosti vyjadřovat emoce v obličeji,“ vysvětluje doktor Lewis.

Botox ovlivňuje negativně také intersociální vztahy. Protože při komunikaci jsou základní mimické exprese v obličeji velmi důležité. Lidé potřebují vnímat také to, jak se druhý tváří. Údiv, skepticismus, pohoršení, nadšení, blaženost, radost, znechucení, naštvanost. To vše a mnohé další lze vyčíst z tváře během milisekundy, jenže u lidí s botoxem nikoli. A negativně to tak ovlivňuje jejich vztahy s druhými a také vlastní emocionální prožívání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat