Potvrzeno: Barevné oblečení zlepšuje náladu!

Dlouhé zimní večery a zatažená obloha během krátkého dne na náladě příliš nepřidají. V zimních měsících s depresí a chmurnou náladou bojují i tzv. sluníčka, která se jinak smějí téměř pořád. Pomoci mohou barvy. Třeba na oblečení. Jenže lidé je neumějí nosit. A raději se uchýlí k černé, hnědé a zemitým tónům. Přitom je dokázáno, že jasné barvy – i na oblečení – působí na mozek pozitivně a vyvolávají sekreci hormonů štěstí.

S fádními tóny v oblečení bojuje dlouhodobě odbornice na módu a barevné ladění Jules Standishová. Vydala dokonce knihu Jak nenosit černou (How Not To Wear Black) a tvrdí, že barevné oblečení může zvýšit sebevědomí a pocit pohody.

Výzkumy dokazují, že barvy mohou mít psychologický účinek. Když se podíváme na určité barvy, vyvolá to neurologickou reakci v mozku a způsobí, že se v hypotalamu vyloučí hormony. Pohled na teplé jasné barvy jako červenou či růžovou vyloučí dopamin, kterému se přezdívá hormon dobré nálady. To může zlepšit naši náladu, zvýšit pozornost a také zvýšit naše libido,“ tvrdí Standish.

Barvy ale mohou působit i jinak. Třeba smaragdově či jedlově zelená může zlepšit vzhled pleti, která je zapálená. Po nadměrné konzumaci alkoholu či v menopauze, kdy ženy trpí návaly, vyváží zrudnutí.

V chladných měsících působí dobře třeba šarlatová, ohnivá barva. Která nejenže dodává energii a probouzí také chtíč a sílu, ale vedle toho povzbuzuje při práci. Červená také působí na šišinku a nadledvinky, takže zrychluje metabolismus.

Světle modrá barva naopak uklidňuje, podporuje vylučování oxytocinu a vyvolává v lidech touhu tulit se a mazlit.

Růžová lichotí ženám každého věku, je symbolem ženskosti a i v mužích vyvolává jemnější city.

Žlutá barva pomáhá soustředit se a navozuje radost, je totiž barvou slunce a léta.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat