Alžběta II. a princ Filip: Královská láska jako z pohádky?

Přesně 75 let uběhlo 20. listopadu od chvíle, kdy si ve Westminsterském opatství před dvěma tisíci svatebčanů řekli své „ano“ nynější britská královna Alžběta a princ Filip. Právě oni dva jsou důkazem, že královská láska není jen záležitostí pohádek…

Jejich příběh nicméně tak trochu pohádku připomíná. A inspirovat bychom se jím mohli klidně i my.

Ačkoli patří královna Alžběta s princem Filipem k nejznámějším a také nejsledovanějším královským párům světa (i když dnes už je zastiňuje William s Kate, zvláště nyní, když potvrdili, že čekají potomka), existuje několik zajímavostí, které zas tak známé nejsou. Tak například věděli jste, že…

… Alžběta s Filipem jsou vlastně příbuzní?

Oba dva jsou praprapravnuci královny Viktorie. Mimochodem, princi Filipovi koluje v žilách dokonce více královské krve než Alžbětě – oba jeho rodiče pocházeli z královských rodů, Alžbětina matka „pouze“ ze šlechtické rodiny.

… se poprvé setkali, když bylo Alžbětě 13 let, a byla to láska na první pohled?

Filipovi bylo tehdy 18 a podle svědectví Alžbětiny chůvy Marion Crawford z něho budoucí královna „nespustila oči, ačkoli on jí tehdy žádnou zvláštní pozornost nevěnoval“. Nicméně i přesto se mezi oběma mladými lidmi spustila lavina korespondence (Filip tehdy sloužil v královském námořnictvu). O zamilovanosti Alžběty svědčí i postřeh její sestřenice Margaret, která v jednom z rozhovorů uvedla: „Nikdy se na jiného muže ani nepodívala.“

… Alžbětini rodiče Filipa neschvalovali?

Navzdory svému královskému původu byl princ Filip v očích Alžbětiných rodičů a tehdejších královských poradců „princem bez království“, nebyl bohatý, navzdory tomu, že se narodil v Británii, studoval zde a sloužil v tamním námořnictvu, byl stále považován za cizince, navíc si jeho sestra vzala příslušníka německé šlechty, který se nijak netajil svými sympatiemi k Hitlerovi.

… Filip přesto tajně požádal Alžbětu o ruku?

V létě 1946, navzdory všem překážkám, Filip požádal Alžbětu, aby se stala jeho ženou. Okamžitě souhlasila – aniž by svůj krok s kýmkoli konzultovala (natož se svými odmítavými rodiči).

… rodiče Alžbětu v naději, že se Filipa vzdá, raději odvezli ze země?

Zvěsti o tajném zasnoubení samozřejmě brzy prosákly na veřejnost, Alžbětini rodiče nicméně vše popřeli a začátkem roku 1947 s sebou Alžbětu a její sestru vzali na čtyřměsíční „výlet“ po jižní Africe, údajně proto, aby si Alžběta svatbu rozmyslela. „Jenže odloučení pro Lilibet nic neznamenalo, jak se jednou zamilovala, zamilovala se navždycky,“ vzpomínala Marion Crawford ve své knize, „neustále si dopisovali a Alžběta měla celou dobu Filipovu fotku na nočním stolku.“

… král s královnou nakonec svolili ke sňatku své dcery až v roce 1947?

Oficiálně oznámila Alžbětina královská rodina zasnoubení princezny 9. července 1947. Alžbětin zásnubní prsten obsahoval diamanty z čelenky, jež patřila Filipově matce.

…princ Filip v den svatby přestal kouřit?

Alžbětě dělaly starosti závislost na cigaretách, jíž propadl její otec. Filip s tímto zlozvykem kvůli své budoucí ženě přestal ráno v den svatby.

…Alžbětiny svatební šaty byly inspirovány Botticellim?

Tedy jeho obrazem Jaro (La Primavera). Šaty pocházely z dílny designéra Normana Hartnella, byly z hedvábí a saténu barvy slonoviny a mimo jiné na nich bylo našito na 10 tisíc perel.

… Alžbětina svatba byla první královskou slavností po válce?

Dva roky po druhé světové válce byla svatba Filipa a Alžběty první větší slavností, kterou královská rodina pořádala. I tak ovšem byla velmi tichá a decentní, královi poradci totiž byli přesvědčeni, že příliš okázalá slavnost by byla „v tak těžkých časech urážkou britského lidu“.

… na svatbě chyběl „problémový“ bývalý král?

Nevěstin strýc, bývalý král Edward VIII., který abdikoval poté, co si proti vůli dvora vzal za ženu rozvedenou Američanku Wallis Simpson, se svatby nezúčastnil – zavržený pár byl tou dobou v exilu ve Francii. Chyběli rovněž Filipovi němečtí příbuzní, včetně jeho tří sester – v poválečné Francii by nebyli příliš vítanými hosty.

… svatební dort vážil přes 200 kilogramů?

Čtyřpatrový svatební dort měřil přes 2,5 metru a vážil téměř 230 kilogramů. Novomanželé jej rozkrojili Filipovým mečem.

… ani po letech se Alžbětiny a Filipovy city nezměnily?

Princ Filip o své ženě prohlásil, že je „tím jediným, co je v jeho životě opravdové“, královna Alžběta se pak nechala slyšet, že „Filip je a vždy byl její životní oporou“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat