Silně nalíčené manažerky a šéfky jsou vnímány jako neschopné

06.08.2018 | Finance

Sexismus na pracovišti je stále velmi silně zakořeněný. Dokazuje to výzkum skotských psychologů, podle nichž totiž lidé neustále hodnotí ženské schopnosti třeba podle líčení. Manažerky a šéfky se silným make-upem jsou vnímány jako neschopné a slabé, zatímco ty bez make-upu jako rovné mužům.

Může za to sexismus, protože lidé mají silné líčení spojeno s projevováním femininní stránky a s profesemi, které byly v minulosti silně přisuzovány ženám. Naopak nenalíčená tvář více odpovídá maskulinnímu konceptu a žena bez make-upu je tak v tradičně mužských profesích přijatelnější.

„Tento výzkum sleduje předchozí práci věnovanou tomuto tématu, která naznačovala, že make-up posiluje u ženy dominantní vzhled. Zatímco předchozí důkazy naznačovaly, že máme tendenci mít jistou úctu k ženám s atraktivním obličejem, náš výzkum naznačuje, že make-up jako takový neposiluje dominantní vizáž ženy a nezlepšuje její postavení ve vedoucí pozici,“ uvedl doktor Christopher Watkins z Abertay University ve skotském Dundee.

Přitom ženy se silným make-upem vnímají jako méně kompetentní a dominantní nejen muži, ale také podřízené ženy.

Jsou však profese, v nichž líčení ženám prospívá. Třeba v roli číšnice. To ale není povolání manažerky či šéfky společnosti, kde může tedy líčení spíš uškodit.

Líčení ženskou tvář omlazuje, protože zdůrazňuje kontrasty, o které tvář ženy s věkem přichází. Je tak pravděpodobné, že přílišné zdůrazňování mladistvosti v roli šéfky může být kontraproduktivní, protože to navozuje dojem, že je méně zkušená.

Rozdíly i mezi muži

I pánové jsou ovšem v práci posuzováni podle svého vzhledu (i když nejspíš ne tak často jako jejich kolegyně). Jak se zdá, chodit do posilovny a pumpovat železo se vyplatí nejen kvůli kondici, zdraví a sexappealu, ale má to pozitivní vliv také na kariéru a příjmy. Podle německých a skotských vědců totiž muži se svalnatou postavou vydělávají v průměru o osm procent víc než pánové se štíhlou postavou.

Vědci z univerzit v Glasgow a Postupimi analyzovali příjmy patnácti tisíc mužů. A zjistili, že jedinci se svalnatou postavou navštěvující posilovnu mají o osm procent víc než ti hubení. Nejvýraznější vliv to má sice na manuální profese, což se jeví logické, ale více vydělávají také svalnatí muži, kteří do zaměstnání chodí v obleku.

„Tyto výzkumy dokazují, že štíhlí muži, kteří vypadají příliš neduživě, vydělávají méně… Tyto výsledky jsou ve shodě s teorií o zavalitém bankéři, kdy se uvažuje, že mohutnější postava může odrážet moc a autoritu. Hubeným mužům taková aura chybí,“ tvrdí autoři z Glasgow a Postupimi.

U žen tento vztah neplatí. Naopak ženy vydělávají více, pokud jsou štíhlé. A nejméně naopak ty s nejvyšší hmotností.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:21
33 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:10

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat