Nevěra? Máte ji zapsanou v genech

Nepatrná změna na genu zodpovídajícím za přenos "molekuly štěstí" - dopaminu - může být vysvětlením pro promiskuitní chování.

Podle amerických vědců mají lidé s touto odchylkou větší sklony zahýbat partnerovi a chovat se po sexuální stránce rizikově.

Klíčem k vysvětlení, proč jsou mezi námi nenapravitelní záletníci, je dopamin, látka, která v našem mozku vyvolává pocit blaha. Díky němu se cítíme příjemně, když jíme, milujeme, ale také když jsme pod vlivem návykových látek.

Podle Justina Garcii z Binghamtonské univerzity, autora nové studie, je dopamin tudíž zodpovědný i za sklon k promiskuitě.

„Zdá se, že lidské chování determinuje do jisté míry tzv. ´systém rozkoše a odměny´. V případě nezávazného sexu je nevěrníkovi známo zvýšené nebezpečí, takže dojem "odměny", a tudíž i rozkoše je silnější," vysvětluje vědec.


Miluje vás?
Povím vám, zda jsou vaše city opětovány! Kartářka Terezie

Výmluva? Spíše silná vůle

Aby svou teorii potvrdil, nechal 181 svých studentů vyplnit dotazník, v němž anonymně uvedli, jaké mají sexuální návyky, jaké jsou jejich zlozvyky a tendence riskovat. Zároveň zkoumal tu část jejich DNA, která zodpovídala za tvorbu dopaminových receptorů.

Ukázalo se, že respondenti s určitou odchylkou v těchto genech mají dvojnásobně větší sklony chovat se promiskuitně. Polovina z nich skutečně přiznala, že své partnery podvádí. Ze studentů s obvyklou kombinací genů jich nevěru přiznalo jen 22 procent.

I když by se mohlo zdát, že nový objev se stane dobrou výmluvou pro notorické záletníky, opak je pravdou - i když se u nich našel "gen promiskuity", velká část účastníků výzkumu zůstala věrná.

Podle spoluautora Williama Pollacka z Harvardské univerzity bude zajímavé zjistit, proč někdo dokáže své genetické předpoklady udržet na uzdě a někdo ne.
Tento psychiatr zároveň upozorňuje na to, že pokud jde o výskyt záletného genu, mezi muži a ženami není žádný rozdíl.

TIP Bety: Podvedl vás partner? Napište nám svůj příběh. Každých 14 dní vybereme jeden příběh, který získá odměnu 1000 Kč. Jako bonus se k vašemu životnímu příběhu vyjádří i naše kartářka a numeroložka Terezie, která se osobním výkladům věnuje už 10 let.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat