4 tipy, jak přežít rozchod

21.09.2010 | Sex a vztahy

Je jedno, jestli jste za něj byla léta vdaná nebo jste spolu „jen“ pár let chodili. Vždy, když vás partner opustí, cítíte velkou bolest. Ale i ten nejhorší a nejbolestnější rozchod se dá překonat, jen si tu dobu prostě musíte „odžít“. Poradíme vám, jak na to.

Rozchod prostě k partnerství či manželství patří. Ne, že by nám vědomí si tohoto faktu nějak pomohlo, ale pomůže vám fakt, že v tom nejste sama. Nejdříve si ani nechcete připustit, že se to stalo právě vám a proč, přitom tomu nic nenasvědčovalo. Pak přijde období sebelítosti, vzteku… Každou z těchto fází si prostě musíte projít, ale abyste v žádné z nich neustrnula a mohla jít dál, musíte myslet především na sebe.

Vyplačte se!

Ne, že byste se měla vrhat na rameno každého kolemjdoucího, ale určitě máte kolem sebe kamarádku, kamaráda, někoho z rodiny… a plačte a plačte. Bolest přece musí ven a pláč je nejlepším způsobem. Nestyďte se za něj, ani za svou bolest. Dejte si ale pozor, komu se svěřujete. Určitě nechcete poslouchat, že si za to můžete sama, protože jste byla moc v práci, byla na něj zlá, nevážila si ho nebo na sebe už tolik nedbala. Ne všechny kamarádky s vámi budou soucítit, některá vám to bude i přát.

Hýčkejte se

Dopřejte si vše, co vám udělá radost. Cokoli vás potěší, je fajn. Je jasné, že teď určitě nemáte náladu na nákupy, chození na cvičení, do kina či restaurace, ale jděte. Nejprve se třeba budete malinko nutit, ale za chvíli vám to bude dělat radost. Pozor ale na výběr filmů, žádné romantické filmy, prostě komedie, ty jsou teď pro vás. Pokud to jde, vezměte si v práci pár dní volna, zajděte si na masáž, na kosmetiku…

TIP Bety: Máte trápení se vztahy a nevíte, na koho se obrátit? Poraďte se s naší poradkyní Evou, která se problémy ve vztazích zabývá již řadu let.

Vymažte ho ze svého života

To se samozřejmě dělá mnohem hůře, když máte společné děti. To jste, bohužel, odsouzená k tomu, být s ním v kontaktu do konce života. Ale ač tomu zpočátku nebudete věřit, přijde den, kdy vám bude úplně ukradený. Bude vám jedno, kolikátou slečnu už má, co dělá… Za jak dlouho? Záleží i na vás, jak dlouho vám bude trvat se prostě postavit na nohy. Jednoho dne se ale probudíte a už neucítíte tu šílenou bolest a tíhu na hrudi. A to bude první den vašeho nového života.

A v tom vám pomůže, když o něj nebudete „zakopávat“ na každém kroku. Odstraňte proto všechny jeho fotky vystavené po bytě, jeho věci, včetně kosmetiky a oblečení… prostě vše, co máte na očích. Nemusíte vše vyhazovat, přijde den, kdy jej třeba přijmete jako součást své minulosti a ráda se s nostalgií na staré fotky podíváte, proto je nevyhazujte do popelnice, ale třeba je schovejte do sklepa.

Koupil vám svetr, který milujete a vždy, když si ho vezmete na sebe, tak si na ně vzpomenete a začnete plakat? Tak se ho nemilosrdně zbavte. Prostě pryč s ním, proč se zbytečně drásat.

Tipy redaktorek

Redaktorka Kristýna, rubrika Děti a rodina a Práce a finance

Nejtěžší na rozchodu je naučit se, žít znovu sama - chodit sama nakupovat, kupovat menší balení a porce, dívat se sama na televizi, atd. Na druhou stranu je to "skvělá přiležitost" pro to, aby člověk obvolal všechny své kamarádky a začal znovu trávit čas s nimi :).

Redaktorka Petra, rubrika Děti a rodina

Každý rozchod je bolestivý a kdo říká, že není, tak lže. Nic ten čas po rozchodu neurychlí a každá si to prostě musí prožít. Trik, který radím svým kamarádkám je, aby začaly u sebe - změna úšesu, nějaký pěkný kousek do šatníku a hlavně vyrazit mezi lidi. To, že po bývalém uklidíte vše, co by vám ho mohlo denně připomínat, je snad samozřejmostí... :)

Začněte si budovat své ztracené sebevědomí

Nic ho tak neshodí jako rozchod. Zvlášť, pokud si váš protějšek našel jinou. Kašlete na něj. I když jste teď nešťastná, zlomená a na kolenou, neznamená to, že jste horší, ošklivější… než když jste byla šťastná. Jen tomu musíte zase začít věřit. Snažte se znovu nastartovat své sebevědomí, zajděte si ke kadeřnici, něco si kupte, začněte cvičit… A hlavně, začněte se zase usmívat, jakmile se vám vrátí jiskra do oka, uvidíte, jak se za vámi budou chlapi otáčet. A třeba si jednou řeknete, ještě, že mě opustil, jinak bych nezačala tak skvělý, nový život.

To, že jste zůstala sama, neznamená konec. Naopak začátek, začátek něčeho nového. Všechny špatné věci, které se vám v životě stanou, se s odstupem tak špatné nejeví. Vzpomeňte si, co se stalo, když vás (třeba) propustili z práce? Začala jste se koukat okolo sebe a našla lepší. Musíte se prostě jen odrazit a začít stoupat. Mějte na mysli jedno: I pád na ústa je pohyb směrem kupředu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat