Co dělat, když vám jsou nepříjemné doteky ostatních

10.05.2017 | Vztahy

Šílíte, když se máte někoho dotknout? Vadí vám, že kamarádka nebo kolegyně nastavila svoji náruč k objetí? Zbavte se svého strachu z hřejivých a přátelských dotyků ostatních! Malý manuál pomůže.

Afefobie či hafefobie jsou pojmy, které definují chorobný strach před dotyky – nejen těmi erotickými. Tohle ale určitě není váš případ. (Pokud náhodou ano, poraďte se s odborníkem.) Většina lidí jen potřebuje získat nový náhled na vlastní tělo. Tak si přiznejte, že vám prospěje malá změna, a vyzkoušejte rady jedné z nejpovolanějších odbornic. Britská sexuoložka a terapeutka Tracey Cox ví, jak se otevřít ostatním!

Vytvořte si mapu těla

Mapa těla zachytí, jak vnímáte doteky. Nakreslete si dva obrázky, z nichž jeden představuje přední a druhý zadní část těla. Vybavte si sami sebe v příjemné situaci a společnosti někoho, koho máte rádi. Pak obrázky vybarvěte červenou, modrou a zelenou pastelkou podle následujících instrukcí.

Červeně označte místa, na která se nesmí sahat za žádných okolností. Modře vybarvěte ta, u nichž záleží na situaci (roli může hrát nálada, fáze menstruačního cyklu, únava, stres a další a další faktory).

Zeleně vykreslete partie, jejichž dotek vám ani v nejmenším nevadí. Nyní si mapy prohlédněte. „Zdravý náhled na tělo naznačují obrázky, které jsou z větší části zelené, s malými plochami modré a nenajdeme tam takřka žádnou červenou,“ popisuje odbornice a autorka příručky Supeflirt s tím, že pokud jsou některé zóny tabu, pak z neškodných důvodů (například podpaží z důvodu lechtivosti). Takhle je to v pořádku. A jak vypadá pravý opak?

Převládá-li červená a zelené plochy jsou minimální, je velice pravděpodobné, že vaše schopnost mít požitek ze sexu je narušená či povážlivě omezená. Pak je ten nejvyšší čas nastudovat si nějaké materiály o sexuálních problémech a vyzkoušet různá cvičení na opětovné navázání vztahu se svým tělem. Pokud ani po několika pokusech nepřijde zlepšení, zvažte návštěvu poradny.

Načerpejte informace z rodiny

Rodina je základ, a proto je logické, že patří k neocenitelným zdrojům informací o tom, jaký byl postoj vašich blízkých k tělesnému kontaktu – a tudíž i váš postoj. Stačí si prohlédnout fotografie. Dotýkají se rodiče či prarodiče? Dotýkají se vás či vašich sourozenců? Přijde vám, že jeden má víc pozornosti než druhý? Všechny informace, které posbíráte, patří k odrazovým můstkům. Problémem třeba může být i odpor k nahotě či další věci. Porozumění je prvním krokem k vypořádání se s problémem.

Přihlaste se do tanečních kurzů

Tanec je život, vášeň, smyslnost, společnost a vyjádření pocitů skrz pohyb. Pokud se přihlásíte do nějakého kurzu, naučíte se porozumět svému tělu, osvojíte si sexy pohyby a pozvednete své sebevědomí. Součástí latinskoamerických tanců je i blízký tělesný kontakt, který v podstatě nutí přivykat dotekům druhých. Dejte tomu šanci…

Pořiďte si domácího mazlíčka

Je prokázáno, že lidé, kteří žijí s domácími mazlíčky, jsou šťastnější a méně se stresují. Třeba podle studie vědců z Americké psychologické asociace, kterou publikoval odborný magazín Journal of Personality and Social Psychology, jsou zvířátka důležitým zdrojem sociální a emoční podpory. Jejich majitelé jsou sebevědomější a otevřenější, a to se prý týká hlavně žen – třicátnic a čtyřicátnic!

Štípejte se!

Co má společného štípání nebo tenká gumička na zápěstí? Obojí vám z hlavy vyžene negativní myšlenky. Kdykoli vás napadne něco špatného a pesimistického, natáhněte gumičku a nechte ji, aby vás „plácla“. Proč? Jednak tím prokážete, že hodláte se svým starým životem bez příjemných doteků skoncovat, ale taky zařídíte, že si mozek začne jakoukoli vaši nelichotivou myšlenku spojovat s bolestí.

„Pokud vydržíte dost dlouho, mozek zasáhne, vezme si vás stranou a spustí, že ho to bolí, když takhle přemýšlíte. Poprosí vás o ukončení. A vy to uděláte,“ popisuje Tracey Cox poměrně bizarní, ale účinný postup. Co si dopřát za jeho úspěšné absolvování?

Objímejte se

„Často si dodáváme útěchu tím, že se dotýkáme sami sebe. V dětství se s námi mazlí rodiče, v dospělosti už málokdo. Jedinou bytostí, která je nám vždy nablízku, jsme my sami. Naše objetí se nevyrovná objetí partnera, ale je lepší než nic,“ uzavírá Tracey Cox. Takže na gauči, před televizí, u mytí nádobí. Pohlaďte se a přijměte se.

Chcete se i vy zeptat na něco, co vás trápí?

Potřebujete s někým zkonzultovat svoje sebevědomí, lásku, vztahy, tělo i duši, sexuální problémy či třeba nedorozumění v rodině? Zeptejte se Enji!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat