Jak řešit partnerské neshody? Manuál na štěstí existuje

06.04.2017 | Vztahy

Tři pravidla, která pomáhají s respektem k druhému řešit neshody, jež možná se svým protějškem máte? Sem s nimi! Netlumte v sobě to, co skutečně chcete!

Domácí práce, finance a podle výzkumu společnosti Kantar Media i organizace kuchyně. Nejen tohle patří k nejčastějším příčinám sporů v domácnosti. Pak taky sex, nevěra či odlišné názory na výchovu dětí. Je toho hodně, co obyčejné, běžné partnerství musí „snést“.

Proto je taky důležité řešit neshody včas a správně. Ideálně ještě před tím, než přerostou v něco mnohem většího. Jak? Tohle je skvělý manuál sestavený anglickými spisovatelkami a koučkami Arianou Gee a Mary Gregory, které mají více než 10 let zkušeností s programy na zlepšení partnerských vztahů. Co musíte udělat, když vám něco vadí?

1. Nesuďte, ale popisujte

„Jsi líný. Nikdy jsi nic neudělal dobře.“ Soudíte-li, hodnotíte toho druhého a vaše hodnocení obvykle vychází z dohadů. „Vždyť jsi byl celý den doma, ten koš jsi mohl vynést už třikrát!“ (Ale co když to tak není?) Zkuste to jinak. Být popisný je mnohem méně emotivní a útočné. „Ne, miláčku, říkal jsi, že to během dne uděláš, když jsem tě o to ráno žádala“ (popisné). Nevytvoříte bitevní pole, nýbrž prostor pro výměnu názorů. V něm se vyjednává mnohem lépe.

2. Soustřeďte se spíš na chování než povahu

Sdělte partnerovi, co z toho, co dělá nebo říká, vám nevyhovuje, namísto toho, co se vám na něm nelíbí. Například: „Všimla jsem si, že když mám jiný názor než ty, říkáš mi, že se mýlím“ (chování) místo: „Jsi arogantní a vždycky musíš mít pravdu“ (povaha). Obvykle také stačí požádat, aby vám partner příště napsal esemesku, pokud se zdrží. Bez emocí, pokud možno.

3. Vyjadřujte se spíš konkrétně než obecně

Je nutné určit, proč vám něco vadí. Tím, že se vyjadřujete konkrétně, můžete pomoci druhému pochopit, co se děje. Nemusí potom hádat, v čem je problém. A v podstatě se vyhnete klasickým otázkám typu: „A co po mně vlastně chceš? Nechápu.“

Proto místo osočování „ty mě vůbec neposloucháš“ nebo „nikdy nejsi doma, když tě potřebuji“ používejte: „Když jsme dnes mluvili o zaplacení těch složenek, začal jsi mi vykládat, že jsem utrácela za kabelky, ještě než jsem stihla vysvětlit, v čem je problém“. Je to takové slovíčkaření, ale podle všeho efektivně zabírá. V některých případech je ale každá rada drahá.

Co když vůbec nic nepomáhá?

„Dávejte pozor, aby vaše neshody a hádky neohrožovaly osobní bezpečnost žádného z vás. Jejich součástí nesmí být fyzické násilí. Vyhýbejte se slovním útokům v podobě nadávání, klení a vyhrožování,“ radí terapeutická dvojka. Jenže někdy se to lehce řekne, ale hůř udělá.

„Můj manžel se se mnou nechce bavit už vůbec, i když se snažím praktikovat pravidla konstruktivní hádky i připomínek,“ krčí rameny dvaačtyřicetiletá Jolana. „Nenechá mě ani nadechnout se, začne křičet, nechce nic slyšet, mává rukou, pak uraženě odchází. Můžu si stěžovat maximálně tak do zdi. Na něj totiž žádné manuály řešení partnerských neshod neplatí,“ dodává zoufale. Je tohle ten správný čas na ukončení vztahu?

Konečná stanice

Jestliže zjistíte, že dochází k velmi urážlivým a divokým hádkám, potom je to podle Ariany Gee a Mary Gregory rozhodně znamením, že vztah buďto potřebuje pomoci, a v takovém případě možná zabere některá odborná poradna, nebo v něm jeden z vás nechce pokračovat. Vždy však platí, že každý má právo, aby se s ním zacházelo s respektem. Ostatně to, že spolu s partnerem máte intimní vztah, neznamená, že se těchto práv vzdáváte!

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat