Proč by manželé měli vždy spát v jedné posteli

19.05.2018 | Vztahy

Samozřejmě, že v životě nastávají různé situace, kdy se muži a ženě nepoštěstí spát pohromadě. Nový přírůstek do rodiny? Chřipka? Chrápání? Práce na směny? Všechny tyhle okolnosti dvojici mohou oddělovat. Obecně ale platí, že kdykoli to jen jde, tak by manželé měli spát v jedné posteli. Proč?

Každý z nás tráví zhruba třetinu života v posteli a věda poskytuje nespočet důkazů o tom, proč je tak důležité nechat v noci organismus odpočívat. Je to zásadní pro zdraví a dokonce i štěstí. Ovšem pozor, spánek, který je nezbytný již sám o sobě, zároveň hraje i významnou roli v partnerství.

Spánek je jednou z nejzranitelnějších věcí, které si jeden vůči druhému může dovolit. Výzkumy totiž naznačují, že se musíte cítit dostatečně bezpečně, abyste dosáhli hlubokého spánku, a proto ulehnutí do společné postele vyžaduje důvěru v toho, s kým lůžko sdílíte.

Zdravé vztahy tedy mohou podporovat léčivý a plnohodnotný spánek tím, že poskytují nezbytný klid a pocit bezpečí, nicméně když vznikne konflikt a důvěra a emoce jsou poškozeny, mohou být narušeny i spánkové cykly.

Snadnější urovnání sporu

Odborníci se shodují, že špatný spánek ovlivňuje schopnost regulovat emoce a reakce na chování v různých situacích. Jednoduše, když jste unaveni, jste mnohem nepříjemnější na lidi, které máte rádi. Proto vždy zvažte, jaký dopad může mít nedostatek spánku na vaše manželství. Koučové partnerských vztahů a psychologové se přiklánějí k tomu, že spánek pohromadě snižuje důsledky konfliktů, přispívá k přehodnocení situace a případné omluvě vůči druhému.

Do postele nikdy nechoďte rozzlobení

Jestli doslova skřípete zuby pokaždé, když se pohádáte, a partner si „dovolí“ lehnout vedle vás, naučte se hádky urovnávat ještě před tím, než si oblečete pyžamo. Takového dřívější vyřešení konfliktu zlepší váš spánek, navíc možná přispěje ke sladkému usmiřování.

Pokud vy nebo váš partner trpíte spánkovou apnoí nebo chrápáním, i tak je možné situaci vyřešit. Oslovte obvodního lékaře nebo začněte navštěvovat některé z centra spánku, kterých je v Česku několik. Změny v životním stylu však také mohou pomoci. V této souvislosti se hovoří o snížení hmotnosti, snížení příjmu alkoholu a odvykání kouření. Když se u vás vyskytne nespavost nebo noční můry, může být užitečná meditace, jóga nebo léky na předpis.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat