Pravidla moderní etikety, která musíte znát. Jak jste na tom s jejich dodržováním

03.11.2018 | Vztahy

Znalost alespoň základních pravidel etikety by měla být samozřejmostí každého z nás. I přesto se však setkáváme s případy, kdy žena s taškami nákupu otevírá nohou dveře samoobsluhy svému muži, který aktuálně vyřizuje důležitý pracovní hovor nebo si v restauraci sedne na nejpohodlnější místo, zatímco jeho partnerka se ještě souká z kabátu. Jakým způsobem projevovat zdvořilost a která pravidla si zapamatovat, abyste nevypadali jako „burani“?

Zvu tě, ale platíš!

Rozhodně ne! Pokud někoho pozvete, aby s vámi zašel do restaurace, zapamatujte si, že v takovém případě platíte vy. Pakliže jde například o pracovní schůzku a dohoda zněla, že ji uskutečníte v restauraci, platíte každý sám. Pouze v případě, že se druhý nabídne zaplatit účet za oba, můžete přijmout.

Přijdeš? Možná…

Takhle také ne. Pokud jste pozváni na akci, na kterou se vám nechce, nebo se jí nemůžete zúčastnit, omluvte se rovnou nebo alespoň s patřičným předstihem. A nemyslete si, že pokud svoji účast nepotvrdíte a následně nepřijdete, je vše v pořádku. Vždy byste hostitele měli uvědomit, zda se na akci dostavíte či nikoli.

Telefon vypusťte

Pokud jste s někým na schůzce, vypněte si vyzvánění a věnujte se jen osobě naproti vám. Vrcholem nevychovanosti je chatování a odepisování na zprávy nebo časté telefonování. Pokud je to důležité, omluvte se, vysvětlete, proč je hovor důležitý a zeptejte se, zda nebude vadit, když ho přijmete. Důvod by měl být ale skutečně pádný.

Kdo komu tyká?

Pochopit kdo a kdy nabízí tykání je dnes stále problém pro většinu lidí. Základem je ale vždy žena, starší osoba nebo nadřízený. Žena vždy nabízí tykání muži, starší mladšímu a nadřízený podřízenému. Víc znát nepotřebujete. Když si nejste jistí, vykejte vždy.

Fotky na sociálních sítích

Do pravidel moderní etikety bychom rozhodně mohli zařadit i sdílení fotek na sociálních sítích. Pokud chcete sdílet fotky, na kterých nejste jen vy sami, měli byste se zeptat ostatních, kteří na fotografii jsou, zda se zveřejněním souhlasí. Nejde ani tak o ochranu osob nebo tak, jako spíš o to, že se ostatním může jevit, že na fotografii vypadají strašně.

Nefoťte jídlo

Pokud nejste najati restaurací, abyste nafotili vybrané pokrmy na jejich webovou stránku, nefoťte každý „blaf“, který si v restauraci objednáte. Jediné případy, kdy tak můžete učinit, jsou tehdy, jestliže jste pokrm vařili vy sami a přidáváte fotku jako ilustrační obrázek k receptu, nebo pokud je jídlo skutečně exotické a nevšední.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat