Muži na venkově chtějí manželství. Proč? Odpověď vás dostane!

21.01.2015 | Vztahy

Podle společenských stereotypů jsou muži tím pohlavím, které se všemožně vyhýbá závazkům a manželství. Věčné téma filmových komedií a knižních románů však neplatí obecně. Podle behaviorálních ekologů totiž muži reagují podle toho, zda mají kolem sebe dost žen k výběru, či nikoli. Třeba na venkově, kde je žen méně a jsou rychle rozebrány, muži chtějí spíš manželství a věrný vztah, aby měli jistý sex. Tam, kde je ale žen hodně, ve velkých městech, se zavazují méně ochotně a využívají možnost užívat si s větším počtem žen – rozsévat své geny mezi více partnerek.

Podle antropologů a behaviorálních ekologů z Kalifornie není promiskuita univerzálně zakódována do mozku mužů evolucí. Strategie páření a tvorby vztahů je u mužů flexibilní a reaguje na poměr pohlaví. Když je nedostatek žen, jsou muži věrní a chtějí trvalé vztahy. Když jich je nadbytek či dostatek, naopak se vázat nechtějí a jsou promiskuitnější.

Dostatek a nedostatek žen může být také relativní a může znamenat ochotu žen podnikat nevěru. V jedné kultuře sice může být žen relativně dostatek, ale kvůli přísné morálce jsou věrné a odmítají náhodný sex, takže jsou de facto nedostupné. V jiné společnosti může být žen relativně méně, ale pokud jsou ochotny mít otevřený vztah a souložit s více muži, jsou vlastně dostupnější.

Podle behaviorálního ekologa Ryana Schachta z University of California v Davisu je dnes už v naší společnosti těžké měřit to, zda je promiskuita mužů vrozená, nebo je získaná a reakcí na podmínky prostředí. Proto zkoumal chování mužů a žen v přírodních komunitách v Guyaně. V nich muži převažují nad ženami o padesát procent. Na dvě ženy tak připadají tři muži. A v tomto nastavení jsou muži minimálně promiskuitní a naopak maximálně kladou důraz na věrnost v monogamním vztahu.

Ženy také nejsou primárně nastaveny k věrnosti v jednom vztahu, což je dalším společenským mýtem. I ony se dopouštějí ochotně promiskuity, pokud je to nestojí mnoho – těhotenství a ztrátu stálého partnera, který se o její potomky stará. Případně pokud se dokážou o potomky starat samy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat