Manželství vám prodlouží život. Zn.: Jen to kvalitní!

13.04.2015 | Vztahy

V několika studiích z uplynulých třiceti let se podařilo vědcům prokázat, že nekvalitní manželství zkracuje život a zvyšuje krevní tlak. Vědci z Oxfordu se pokusili zaměřit na opačný fenomén. Tedy na to, jak působí na lidské zdraví – pokud vůbec – kvalitní manželství. A zjistili, že kvalita vztahu je přímou úměrou závislá na výši krevního tlaku a riziku předčasného úmrtí.

Z pozorování několika tisíc osob žijících v dlouhodobých párech vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že v negativním vztahu (kde převládají negativní emoce mezi partnery), má stres prožívaný ženou výrazný vliv mužský krevní tlak. Čím je žena více ve stresu, tím je tlak muže vyšší.

Přitom také vyšlo najevo, že zdraví manželů (partnerů) není možné posuzovat individuálně, ale ve společné součinnosti. Pak vychází najevo, že negativní a nekvalitní vztah působí na zdraví partnerů zhoubně.

„Účinek stresu a negativního vztahu na zdraví partnerů je opravdu od přírody dyadický. Tedy založený na vztahu mezi dvěma jedinci,“ tvrdí doktorka Kira S. Birdittová.

„Fyziologie jedince žijícího v páru nesouvisí úzce jen s jeho či její vlastní zkušeností, ale také se zkušenostmi a vnímáním jejich protějšku… Zajímavé také je, že muži jsou mnohem citlivější vůči stresu, který prožívá partnerka, než naopak… Muži jsou zřejmě na podpoře své partnerky mnohem závislejší než partnerky na podpoře svého partnera. A mužům se právě této podpory dostává zřejmě nejméně, když jsou jejich manželky nejvíce ve stresu,“ dodává Birdittová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat