Matka na pokusy: O sportu, pedagogickém antitalentu a hodné dceři

11.02.2018 | Zábava

Kdybych vyplňovala dotazník ohledně svých schopností a nadání, pak by se v kolonce PEDAGOGICKÝ TALENT skvělo slůvko: NEMÁ. Jako takhle, ono by se toto negativní označení objevilo v mnoha dalších kolonkách, ale v posledních měsících svého života bolestně narážím na absenci právě této vlohy.

Jsem chodícím důkazem faktu, že teoretická příprava nikdy zcela nenahradí chybějící talent. V rámci svých studií jsem sice absolvovala pedagogické minimum, a mám dokonce aprobaci k vyučování na základních uměleckých školách, ale nikterak mě to nepoznamenalo.

Přísahám, že jsem se předávání dovedností mladším ročníkům nikdy věnovat nechtěla, ale najednou jsem byla postavena tváří tvář nutnosti „učit“ tím, že jsem se stala matkou. Rodičovství je neustálý proces předávání zkušeností a umů, který do určité míry probíhá zcela přirozeně – nápodobou nebo jako součást hry. Kamenem úrazu je pro mě situace, kdy musím své dítě učit plavat, jezdit na kole či lyžovat.

Přesně v těchto situacích ztrácím trpělivost a nejsem schopna se přenést přes počáteční neúspěch svého lektorování, které v kombinaci s nechutí mého dítěte ke sportu vytváří vskutku třaskavou atmosféru. Všemi silami se snažím na dítě nekřičet, když opakovaně nezvládá vykonávat zadané pokyny.

Mám velice hodnou dceru, která se nevzteká, ale tu a tam dělá něco zcela jiného, než jí říkám. Patrně je to tím, že jí onu činnost špatně vysvětluji či předvádím. Moje hodná dcera s povahou splachovacího záchodu se usmívá na maminku, která kdesi pod povrchem pění a supí, zatímco místo plužení se snaží jezdit se špičkami lyží od sebe. Držte mě, nebo ji přetrhnu!

Přesně z těchto důvodů nechávám na dítě v oblasti sportu raději působit profesionály. Zejména po poslední neblahé zkušenosti, kdy jsem ji chtěla naučit jezdit na kole. Už předem jsem se tak vystresovala, jak nám to společně zase nepůjde, že když jsem jí zapínala helmu, skřípla jsem jí kůži pod bradou. Připadala jsem si jako nejhorší matka pod sluncem a moje hodná dcera, ledva utřela slzy bolesti, řekla: „Horší by bylo, kdybych si rozbila hlavičku.“


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat