Matka na pokusy: O čurbesu v komunikaci

02.12.2018 | Zábava

Život s dětmi mě učí mnoha užitečným dovednostem. A teď vážně nemám na mysli přebalování či vaření příkrmů. Myslím spíš takové ty – jak se říká – „skills“, které jsou směsicí zoufalství a vyčuranosti.

Několik za všechny. Sníst potomkům lentilky přímo před jejich očima a vůbec u toho nepohnout sanicí. Ve spánku balancovat na hraně postele obsazené dcerami a plyšovými monstry. Naučit se jména a funkce všech nevkusně barevných poníků nebo text dementní písně o Doktorce Plyšákové.

A takhle bych mohla pokračovat dál. Určitě to znáte sami a rádi byste přispěli se svou troškou do mlýna. Kdybych však měla vypíchnout jednu schopnost, která je velice užitečná i mimo rodinné kolbiště, pak musím říct, že jsou mně děti skvělou učebnicí komunikace, asertivity a pregnantního formulování myšlenek. Bez zbytečných slovních figur, které rozmělňují sdělení.

Třeba dnes jsem chtěla dcerce direktivně sdělit, že si má u sebe okamžitě ustlat a poklidit rozházené hračky. Vyjádřila jsem se takto: „Kočičko, ve tvém pokoji je neuvěřitelný čurbes. Všimla sis? Já bych to šla uklidit.“ Dítě se okamžitě chopilo mého komunikačního zaváhání,  bezelstně na mě pohlédlo a ještě bezelstněji odpovědělo: „Tak to klidně jdi uklidit, maminko, já si zatím budu hrát v obýváku.“ 

Příště vám napíšu, jak to vypadá, když si mám říct o peníze za odvedenou práci. Teď nemůžu, musím uklízet hračky.


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat