Jak vlastně my Češi slavíme Mikuláše?

Čeká nás jedna z prvních předzvěstí Vánoc, na kterou se těší všechny děti – svátek sv. Mikuláše. Ten v doprovodu čerta a anděla dnes rozdává hodným dětem dárečky. Jak vlastně my Češi Mikuláše slavíme?

Z posledního výzkumu agentury STEM/MARK vyplývá, že tradici Mikuláše nějakým způsobem slaví většina (73 %) internetové populace. Celkem pětina si zve Mikuláše, anděla a čerta k sobě domů, zejména rodiny s dětmi ve věku 4 až 10 let (až 50 %). Další desetina se za Mikulášem vypraví mimo domov, ven na ulici. Opět se jedná častěji o rodiny s malými dětmi.

Třetina oslovených uvedla, že se obejde i bez návštěvy Mikuláše a jeho družiny, ale rozdává si v rodině alespoň dárečky (nejčastěji rodiny s dětmi nad 10 let). Čtvrtina oslovené populace tradici s Mikulášem nedodržuje vůbec, často se jedná o domácnosti bez dětí.

Mami, ten Mikuláš vypadá jako…

A kdo vlastně nejčastěji představuje Mikuláše, anděla a čerta, kteří do domácností chodí? Polovina oslovených, kteří tradici s návštěvou Mikuláše drží, si domů zve přátele a jiné známé, čtvrtina dokonce přímo členy rodiny. Pouze desetina si Mikuláše, anděla a čerta objednává mimo okruh svých známých.

Finanční odměna pro mikulášskou družinu se liší, pokud se jedná o kamarády a známé a když jde o zcela cizí lidi na objednávku. Pokud jde o známé, kamarády nebo o rodinné příslušníky, většinou peníze nedáváme. Stejně tak neplatíme ani za setkání s Mikulášem někde venku, na ulici. Finanční odměnu dává zhruba polovina oslovených respondentů, většinou se jedná o částku do 200 Kč (35 %), maximálně od 200 do 500 Kč (14 %). Částky vyšší než 500 Kč jsou výjimečné.

Pije Mikuláš?

Důležitým tématem v souvislosti s oslavami Mikuláše je i alkohol. Z dotázaných, kteří drží tradici s návštěvou Mikuláše, 41 % přiznává, že družině nabízí alkoholické nápoje. Ve většině případů se tato nabídka setká i s úspěšnou odezvou (31 %).

Z oslovených, kteří Mikuláše slaví (bez ohledu na to, zda zvou Mikuláše domů nebo si jen rozdají balíčky), polovina utratí za dárky a sladkosti do 200 Kč, více než třetina (37 %) zaplatí mezi 200 Kč a 500 Kč a desetina investuje dokonce více než 500 Kč.

Zrušíme čerty?

A jaké jsou postoje oslovené populace k mikulášské tradici vzhledem k jejímu vlivu na děti? Tradici je potřeba dodržovat i pro další generace, to je jednoznačné

Postava čerta je podle oslovených respondentů důležitá. Čtyři pětiny dotázaných odmítají návrh, že by Mikuláš měl chodit bez čerta. Dvě třetiny (65 %) dotázaných souhlasí s tím, že by se děti čerta měly bát a polovina (52 %) zastává i názor, že strach z čerta děti jen posílí – ovšem to si myslí častěji muži než ženy.

A jak Mikuláše slavíte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat