IQ populace neustále klesá

Co se to s námi děje? Představte si, že hloupneme. A to tak, že dost! Prý za to mohou environmentální faktory, jako je například znečištění vzduchu a vody. Kam až tohle povede?

Jedno známé motto praví, že inteligentní člověk dokáže v chaosu rozpoznat řád a v řádu zase chaos. Jestli to opravdu tak je, pak jsme asi nahraní. Průměrný populační inteligenční kvocient neboli IQ totiž v posledních letech pořád klesá. To jako vážně hloupneme? Proč?

Nejsme chytří jako kdysi

Když se norští vědci rozhodli analyzovat IQ lidí narozených v letech 1962 až 1991, ke svému milému překvapení zjistili, že se toto skóre zvýšilo o téměř 3 procentní body. A to bylo radosti! Ovšem jen do té doby, než přišli na to, že se to týká pouze osob, jejichž rok narození nepřesáhl magické číslo 1975 (1). U jedinců rozených po roce 1975 pak zaznamenali už jen trvalý pokles, jenž podle všeho trvá dodnes. V přesných číslech je to zatím tak, že mezi lety 1975 a 2020 se průměrný inteligenční kvocient snížil o 13,5 bodu. Kdo nebo co za to může? Že by technika, jenž se pořád vyvíjí a kvůli které méně zaměstnáváme mozek? Je to snad vina toho, že málo čteme a příliš netoužíme po nových vědomostech a dovednostech? Samá voda. Příčina tkví totiž někde úplně jinde. A rozhodně byste ji neuhodli.

Hlavní problém? Životní prostředí!

Podle autorů výše zmíněné studie je populační hloupnutí způsobeno environmentálními faktory. Ty zahrnují změny klimatu i biologické rozmanitosti, ovšem spadá do nich také znečištění vzduchu a vody. Takže životní prostředí za tohle všechno nese odpovědnost! A když jsme u té vody, expozice fluoridu u těhotných žen dle expertů přímo souvisí s nižším IQ narozených dětí. Protože inteligence je dědičná, výzkumníci po dlouhou dobu předpokládali, že lidé s vysokým IQ budou mít potomky, které budou mít také nadprůměrné skóre, ovšem takhle růžové to asi není. Vzhledem ke kvalitě životního prostředí a tomu, jak se rok od roku zhoršuje, nás asi v budoucnu čekají nemilé věci…

Zdroj: www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1718793115 - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat