Ženský mozek si pamatuje lépe než mužský, tvrdí vědci

17.07.2010 | Zajímavosti

Cambridgeští vědci přišli s objevy, které mužské nadřazenosti zasadí tvrdou ránu. Ženy totiž podle jejich studie mají mozek lépe vybavený pro pamatování si nových informací.

Muži jsou v tomto směru vedle nich naopak znevýhodněni, a to i v prostorové paměti, ve které podle studií z minulosti mají být naopak lepší než ženy. Ty jsou tak lepší jak ve verbální, tak prostorové paměti.

Experti z Cambridge University studovali Alzheimerovu chorobu a ve svém výzkumu sledovali vztah mezi pohlavím, výší vzdělání a funkcemi paměti. Podrobili různým paměťovým testům čtyři a půl tisíce mužů a žen z východní Anglie.

Podle výsledků ženy udělaly při testech o šest procent méně chyb než muži. A tento vztah se neměnil ani poté, co byl do analýzy výsledků zahrnut i věk.

„Ačkoli vztahy mezi pohlavím a vzděláním a kognitivními funkcemi byly zkoumány už v minulosti, tato rozsáhlá data poskytují jasný důkaz, že tyto faktory silně ovlivňují to, jak dobrá bude naše paměť v průběhu života. Ženy jsou na tom s pamětí o něco lépe. V minulosti řada vědců tvrdila, že ženy jsou lepší ve verbální paměti, zatímco muži v prostorové. Jenže my jsme tady testovali obě pohlaví na paměť prostorovou a ženy byly i v tomto případě lepší,“ komentoval výsledky profesor Andrew Blackwell z University of Cambridge.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat