Káva má podobné účinky jako morfin!

Brazilští vědci objevili v kávě peptidy, které se v mozku obratlovců vážou na opioidní receptory. Na tyto receptory se vážou také opiáty jako morfin, heroin či kodein. Brazilci tvrdí, že objevené peptidy, třebaže jich je v kávě velmi málo, mají podobný účinek jako morfin. Ale mnohem dlouhodobější. To by mohlo vysvětlovat, proč je káva tak oblíbeným nápojem.

Vědci z Brazilské univerzity tvrdí, že peptidy (segmenty bílkovin) mají podobné účinky jako morfin – tlumí bolest a uklidňují. Jejich účinek, ačkoli je slabší než u morfinu či heroinu, je ale dlouhodobější (vydrží na opioidním receptoru déle).

Již v minulosti jsme z kávy extrahovali fragmenty bílkovin, které mají účinky podobné morfinu,“ uvedl mluvčí Brazilské společnosti pro výzkum v zemědělství Embrapa.

Tato státní společnost testovala účinky peptidů na laboratorních myších a zjistila, že se vážou na opioidní receptory v mozku. Jejich účinek je dlouhodobější než u morfinu.

„Tyto objevy mají velký biotechnologický potenciál a mohly by sloužit ke zmírňování stresu u farmářských zvířat před porážkou,“ dodal mluvčí společnosti Embrapa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat