7 potravin, které bychom měli jíst každý den

Se začínajícím podzimem, který znamená poměrně velký nápor na naši imunitu, není na škodu připomenout si, že svému imunitnímu systému můžeme uškodit i prospět stravou. Které dobroty nám – podle odborníků na výživu – zajistí zdravý a silný organismus?

Takzvané superpotraviny by neměly v našem jídelníčku chybět. A i když jsou některé z nich na české poměry přeci jen trochu exotické, neměli bychom se bát dát jim šanci.

A o kterých pochoutkách že to vlastně mluvíme?

1. Mořské řasy

Zmínili jsme exotiku, a tak si ji dáme hned na první místo. Jako suchozemský národ k mořským řasám zrovna moc nepřijdeme, ale pokud se rozhodneme dát jim šanci, neuděláme chybu. Jsou totiž plné důležitých minerálů (včetně jodu, jehož míváme dlouhodobě nedostatek), vitaminů, antioxidantů, esenciálních tuků, aminokyselin, zkrátka patří k vůbec nejzdravějším potravinám na světě. Je pravda, že pro většinu z nás mají až příliš specifickou chuť, ale nebojte – pokud byste si na ni přeci jen nezvykli, můžete sáhnout po řasách ve formě doplňků stravy-

2. Kvalitní živočišné bílkoviny

Tedy vejce, drůbeží maso (případně kvalitní hovězí, ale ne příliš často) nebo ryby jsou našemu organismu velmi prospěšné. Hrají důležitou roli v metabolismu, stavbě buněk a vůbec ve většině procesů v našem těle. Nemusíte se masa a spol. přejídat, ale vyplatí se ho neignorovat.

3. Červená řepa

Na rozdíl od mořských řas je červená řepa na našich českých stolech jako doma. A je to dobře. Představuje totiž důležitý zdroj kyseliny listové, ale také železa a spousty antioxidantů. Zapomeňte na noční můru v podobě nakládané řepy nevalné chuti, jak jste ji poznali ve školní jídelně. Receptů, jak tuhle pochoutku zužitkovat, je spousta. A uvidíte, že nejen vás imunitní systém, ale také vaše chuťové buňky budou spokojené, pokud dáte červené řepě šanci.

4. Ovesné vločky

Naučte se je snídat – dodáte svému organismu spoustu důležitých živin. A také velmi kvalitní vlákninu, jež podporuje zdravé zažívání. A jak víme, náš imunitní systém je se střevy velmi úzce spjatý. Vyplatí se mít je zdravá!

5. Avokádo

Další z trochu exotičtějších potravin, i když avokádo seženete v obchodě naprosto běžně. Je plné vitaminů, minerálů, antioxidantů, ale především je zdrojem důležitých tuků a aminokyselin. Kromě toho má prokazatelně zklidňující efekt, takže pomáhá při stresu, který by mohl náš imunitní systém nepěkně oslabit.

6. Čerstvý zázvor

Nejenže pomáhá, když už nás nějaké to nachlazení skolí, ale pomáhá mu i předcházet! Navíc má protizánětlivý účinek, čímž naši imunitu významně posiluje. Rozhodně se vyplatí se jím na podzim a zimu předzásobit!

7. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa

A pak že jíst zdravě neznamená mlsat! Čokoláda je jedním z nejlepších antioxidantů, jež můžete tělu dodat. Ale obsahuje také železo nebo hořčík. O jejím vlivu na naši dobrou náladu psát ani nemusíme. Jen si hlídejte, aby měla opravdu vysoký obsah kakaa a abyste jí nesnědli moc. Však to znáte – dobrého pomálu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat