Dospáváte o víkendu? Zbytečně! Zdraví nijak nepomůžete

Vědci dávno vědí, že práce na směny je pro zdraví velmi škodlivá. Osoby, které nežijí v souladu se svými biorytmy a pracují často i v noci, jsou více ohroženy diabetem typu 2, chorobami oběhové soustavy či rakovinou. Narušení cirkadiánních (cyklicky každý den se opakujících) rytmů je velmi vážné a nepomůže rozhodně to, že pracující celý víkend dospávají spánkový deficit z pracovního týdne.

Vyspávání v sobotu a neděli do oběda naopak jen k narušení biorytmů přispívá. Tělo je opět zmateno a vzniká u něj tzv. sociální jetlag.

Pojem jetlag byl zaveden s létáním přes mnoho časových pásem, kdy se člověk dostane do míst, kde denní doba neodpovídá denní době v místě stálého pobytu. On tak v noci leží a nemůže spát, protože v jeho domovině je den.

Sociální jetlag nesouvisí se změnou časového pásma, ale se změnou doby spánku kvůli společenským okolnostem. Tedy člověk spí kupříkladu přes den, protože měl noční směnu, ale jindy spí v noci, protože byl na denní směně. Sociální jetlag také vzniká tím, že pracující v týdnu příliš nespí a dohání to pak v sobotu dopoledne, když už bývá v pracovní den dávno vzhůru.

„Sociální jetlag se týká nesrovnalosti mezi biologickými cirkadiánními rytmy jedince a jeho společností vynuceným načasováním spánku. Nicméně tohle je první studie, která dokazuje, že zdraví pracující dospělí, kteří zažívají méně extrémní vychýlení spánkového režimu, můžou mít problémy související s metabolickým syndromem. To může přispívat ke vzniku obezity, diabetu a chorob oběhové soustavy,“ tvrdí doktorka Patricia Wongová z University of Pittsburgh.

Ve svém výzkumu potvrdila, že osoby, které dospávají spánkový deficit z pracovního týdne v sobotu a neděli, mají horší hladinu cholesterolu v krvi, vyšší hladinu glukózy v krvi, větší obvod v pase, vyšší BMI a jejich tkáně vykazují větší rezistenci vůči účinkům inzulínu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat