Nechcete o Vánocích přibrat? Pijte jen kvalitní šampaňské!

Vánoce jsou zřídkakdy obdobím, kdy člověk zvládne nepřibrat. Natož zhubnout. Ale občas hřešit je dobré a výčitky nejsou na místě. Psychika totiž ovlivňuje postavu nejvýrazněji. Hřešit se však dá rozumně a příjem energie omezit bez větších restrikcí na příjemných požitcích. Když třeba člověk ví, co má pít. Ideální je kvalitní šampaňské či suchý sekt, velmi kvalitní červené víno a v případě koktejlů ty se sodou.

Obecně u alkoholu platí, že pokud člověk nechce mít kocovinu, měl by mít nápoj co nejméně tzv. kogenerů. Tedy ostatních látek kromě vody a etanolu. V tomto případě je ideální kvalitní několikrát filtrovaná vodka. Jenže to není zrovna vánoční nápoj.

Z vín pak expertka na výživu Charlote Wattsová z Brightonu ve svém článku pro deník The Mail doporučuje kvalitní suché šampaňské. Nebo také jiné kvalitní suché šumivé víno (sekt). Nápoj má nejnižší obsah kalorií a tělo ho zpracovává nejlépe.

Kdo holduje červenému vínu, pak by měl zvolit velmi hutné jižanské. Čím tmavší, tím lépe. Milovníci moravských vín v tomto případě asi přijdou zkrátka. Ačkoli je jižní Morava jedním z nejlepších regionů pro přívlastková vína bílá, červená má slabá kvůli horší vyzrálosti modrých hroznů. Čím tmavší a hutnější červené víno je, tím obsahuje více antioxidantu resveratrolu – elixíru mládí a zdraví. A v mnohem lepší než naše jihomoravská jsou pak v tomto ohledu třeba vína argentinská, kalifornská či z menších dálek francouzská a španělská.

K Vánocům a svátkům patří také koktejly. Opět platí: čím „světlejší“, tím lépe. Myslí se tím přitom to, že jsou připraveny z vodky a světlých pálenek (nikoli likérů) a hlavním plnidlem je soda, nikoli džus, smetana apod. Také je logické, že čím méně je nápoj sladký, tím lépe. A kdo musí mít koktejl z džusu, měl by volit Bloody Mary – neslazený rajčatový džus doplňuje kvalitní vodka.

Nejhorší s ohledem na kalorie a přibývání na váze jsou pak tmavá těžká piva, fortifikovaná (obohacená) vína, sladká a dezertní vína, likéry a podobně.

Ideální je na Vánoce se připravit, jak radí Wattsová. Před svátky jíst hodně zeleniny a ovoce a dodat tělu vitaminy a minerály. Před pitím, v průběhu pití a po konzumaci dodávat vitamin C (třeba v doplňcích), který pomáhá játrům při detoxikaci. Činnost jater může podpořit také ostropestřec mariánský a některé bylinné čaje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat