Práce na směny může u žen způsobovat neplodnost

Pokud má žena problémy s otěhotněním vlivem hormonální nerovnováhy, měla by zvážit změnu zaměstnání, popř. alespoň upravit pracovní dobu přes den. Opakované narušování denních rytmů prací v noci a spaním přes den totiž působí zhoubně na ženinu plodnost. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity.

„Práce na směny a nestálé střídání pracovní doby by mohlo negativně ovlivňovat plodnost žen,“ tvrdí lékaři z Harvardovy univerzity s tím, že nesoulad s životními rytmy negativně ovlivňuje oogenezi – tvorbu a zrání vajíček.

Krom žen pracujících na směny mívají problémy s plodností také ženy, které mají fyzicky náročnou práci. Ta vyvolává rovněž hormonální nerovnováhu, zvyšuje hladinu mužských pohlavních hormonů a snižuje hladinu ženských pohlavních hormonů v krvi. To opět negativně působí na oogenezi.

„Ženy pracující často v nočních směnách mají o čtyřiadvacet procent méně zralých vajíček… u žen zaměstnaných těžkou fyzickou prací (zvedáním těžkých předmětů) je pak o čtrnáct procent méně zralých vajíček,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.

Práce na směny způsobuje zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu v krvi. To negativně ovlivňuje krevní tlak, metabolismus a oběhovou soustavu. Lidé pracující na směny jsou také prokazatelně více ohroženi různými typy rakoviny a umírají dříve.

Směny a přesčasy - noví nepřátelé žen

Nejen práce na směny s sebou nese zdravotní rizika. Některé ženy mnohdy neváhají pracovat i šedesát hodin týdně. Tohle pracovní nasazení je ale doslova vraždné. Vědci z Ohia zjistili, že totiž u žen pracujících šest dní v týdnu deset hodin denně se riziko rakoviny, chorob srdce, diabetu či artritidy zvýší třikrát.

K nejvyššímu nárůstu rizika dochází po padesáti hodinách týdně, ale také čtyřicetihodinový pracovní týden znamená pro ženy vyšší riziko rakoviny a chorob srdce než týden dlouhý pouze pětatřicet hodin.

Ženy, zvláště ty, které se snaží zvládat během dne více svých rolí, pocítí účinky intenzivní práce a můžou si tím způsobit celou řadu problémů a onemocnění,“ tvrdí profesor Allard Dembe z Ohio State University.

Podle něj i ženy velmi mladé, které jsou při síle, riskují zdraví, pokud pracují intenzivně více než čtyřicet hodin týdně. Možná nepociťují potíže před čtyřicítkou, ale zadělávají si na problémy později v životě. Riziko onemocnění rakovinou či infarktem je u nich pak trojnásobně vyšší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat