Nádorové onemocnění v rodině – praktické rady pro pečující

Každé nádorové onemocnění v rodině je šokem! Díky lékařské vědě však v mnoha případech mohou pacienti, trpící zhoubným nádorem zůstávat během léčby doma, se svými blízkými.

Péče o blízkého s nádorovým onemocněním – nejčastější otázky a odpovědi:

    * Pokud zůstanu se svým blízkým doma, mám nárok na finanční podporu od státu?

O příspěvek na péči musí zažádat člověk, který péči potřebuje, a který se poté může sám rozhodnout, jak s příspěvkem naloží. O přiznání příspěvku rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností v místě trvalého pobytu pacienta, konkrétně sociální odbor. Výše příspěvku na péči (který se vyplácí měsíčně) se liší podle stupně závislosti osoby, která o příspěvek žádá, a pohybuje se v rozsahu od 800 do 12 000 korun. Pokud potřebujete více informací k příspěvkům, můžete položit dotaz v naší on-line sociální poradně, kterou vede zkušená sociální pracovnice Vlaďka Nováková.

    * Jak zajistit adekvátní výživu nemocného? Je to v domácích podmínkách vůbec možné?

V domácím prostředí je možné stravu přizpůsobit lépe individuálním přáním a potřebám nemocného než v nemocnici. Podáváme lehká a snadno stravitelná jídla, vhodné jsou menší dávky častěji za den. Výhodná je tekutá strava s vyváženým obsahem všech důležitých látek (nutridrinky). Dohlížíme také na dostatečný příjem tekutin.

    * Je možné domluvit návštěvy lékaře nebo zdravotní sestry?

I když může rodina zajistit ošetřovatelskou péči o svého nemocného, k některým úkonům může být potřeba profesionální zdravotník. Návštěvy lékaře u vás doma je možné domluvit s praktickým lékařem – může jít o návštěvy pravidelné nebo jen příležitostné. Pokud se pacient nemůže k lékaři dostavit sám, je návštěva lékaře bezplatná.

    * I když většinou budeme schopni zajistit celodenní péči o nemocného, můžeme si v případě potřeby vyžádat profesionální pomoc zvenčí?

Pro odlehčení sobě a své rodině můžete využít služeb agentur nebo neziskových organizací poskytujících pomoc s domácí péčí.

    * Mohou podávat léky proti bolesti i rodinní příslušníci?

U některých pacientů s nádorovým onemocněním je nutné podávat léky k tišení bolesti. Všechny léky k tišení bolesti musí být schválené ošetřujícím lékařem. Léky ve formě kapek a tablet může podávat i laický pečující, léky ve formě injekcí obvykle podává zdravotní sestra během domluvených návštěv u nemocného. Možností jsou také náplasti s obsahem léků nebo automatické dávkovače zavedené pod kůži.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat