Páteční ponocování a sobotní dospávání poškozují srdce a cévy

Stalo se součástí naší kultury, že se v pátek konzumací alkoholu zboříme a odcházíme do postele až pozdě v noci či nad ránem, protože v sobotu ráno nemusíme vstávat. Jenže tohle ponocování je škodlivé pro oběhovou soustavu. A dopolední dospávání – i když máme poté dost hodin spánku – už nepomůže. Sociální jet lag, jak se pozdnímu odchodu do postele přezdívá, totiž působí na oběhovou soustavu zhoubně bez ohledu na fakt, jestli hodiny dospíme.

Pro zdraví člověka je důležité následovat denní rytmy a biologické hodiny. Tedy odcházet každý den ve stejnou hodinu do postele a usínat nejlépe do desáté večerní. Pak spát osm až devět hodin a vstávat opět ve stejnou hodinu.

Trpí cévy i postava

Pravidelnost zajišťuje pevné zdraví. Nepravidelnost a nárazové narušování sociálním jet lagem naopak vedou k poškození srdce a cév.

Každá hodina zpoždění na odchodu do postele zvyšuje riziko rozvoje srdečních chorob o jedenáct procent. A to proto, že zvyšuje hladinu glukózy v krvi, narušuje rovnováhu mezi zdravým a nezdravým cholesterolem v krvi a zvyšuje také krevní tlak. Nepravidelný spánek rovněž prokazatelně souvisí s obezitou.

Pozor na víkendy

„Náš výzkum dokazuje, že spánková pravidelnost více než délka spánku samotná hraje pro naše zdraví významnou roli,“ tvrdí autorka výzkumu Sierra B. Forbushová z University of Arizona v Tucsonu.

A souhlasí s ní také kardiologové z University of Pittsburgh, kteří zjistili, že lidé mající největší rozdíly ve spánkovém režimu mezi pracovními dny a víkendem, mají nejčastěji problémy se srdcem a cévami, trpí diabetem a jsou obézní.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat