Vegetariánství účinně snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi

Vyřazením masa a živočišných tuků ze stravy člověk skutečně rychle zlepší svou bilanci cholesterolu v krvi. Podle japonských vědců je vegetariánství výbornou metodou léčby zvýšené hladiny nebezpečného cholesterolu v krvi. A to především proto, že vyvážený vegetariánský jídelníček je velmi chudý na nasycené mastné kyseliny.

Vegetariáni jedí velké množství listové i jiných druhů zeleniny, ovoce a ořechy, což jsou zdroje především zdravých nenasycených mastných kyselin. Navíc s touto stravou přijímají velké množství vlákniny, rostlinných bílkovin a rostlinných sterolů, což vše přispívá k snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi.

Vysoká hladina nezdravého cholesterolu v krvi souvisí s rozvojem srdečně-cévních onemocnění, mrtvice a chorob cév.

„Vegetariáni mají v průměru o 29,2 miligramu celkového cholesterolu v decilitru krve méně než lidé konzumující maso,“ tvrdí doktorka Joko Jokojamo z Kejo univerzity ve Fudižsawě.

Podle jejího výzkumu se po vyřazení masa a živočišných produktů ze stravy (konzumace takových potravin méně než jednou měsíčně) sníží výrazně především hladina nezdravého (LDL) cholesterolu s nízkou hustotou molekul.

Co zařadit na jídelníček?

Také vás lékař varoval před zvýšenou hladinou cholesterolu? Pak nejspíš budete muset upravit skladbu potravin, jež svému tělu dodáváte. Určitě máte celý seznam dobrot, kterým byste se měli vyhýbat. Ale jaké pochoutky si naopak naservírovat?

Lněný poklad

Pokud chcete zabránit nadbytku cholesterolu, tohoto novodobého nepřítele zdravého těla, vsaďte na lněná semínka. Obsahují totiž spoustu lecitinu a ten díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin „škodlivý“ cholesterol rozpouští. Můžete je směle zobat mezi jídly nebo si z nich připravit nápoj, stačí dvě polévkové lžíce zalít půllitrem vroucí vody a nechat odstát asi hodinu.

Spojenec cibule

Při zvýšené hladině cholesterolu, ve chvílích, kdy váš lékař varovně zvedá prst i obočí, rovněž pomáhá dušená cibule. Nakrájejte nadrobno tři velké kousky, přidejte lžíci oleje, 10 lžic vody a duste pod pokličkou 20 minut. Pokud vás vidina téhle svačinky dvakrát neláká, vezměte na milost jakýkoli domácí drink, jehož základem bude cibulová šťáva. Nutno dodat, že medikament by měl být užívaný pravidelně a dlouhodobě.

Všelék česnek

Věřili byste tomu, že lidstvo zná toto aromatické koření už 5000 let? Za tu dobu se našlo mnoho oblastí, ve kterých „král kuchyně“ boduje. Je známo, že detoxikuje a dezinfikuje organismus, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje stav cév.

Zázračná kukuřice

Jak vám bude užitečná? Čerpat z ní můžete velké množství bílkovin a lehce stravitelných tuků, dále vitaminy i minerální soli. Už to je pořádný důvod k její konzumaci, ale největší poklad je olej získaný ze zrn. Ten snižuje obsah cholesterolu v krvi i křehkost vlásečnic.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat