Sklenka červeného vína denně vám posílí paměť v penzi

Bojíte se, že vlivem stáří začnete zapomínat, čímž přijdete o všechny krásné vzpomínky? Zaveďte preventivní opatření, aby se to nestalo. Pro prášek na dobrou paměť ale nechoďte do lékárny, čeká na vás ve vinotéce!

Máte rádi červené? Pak se mu vůbec nebraňte a dopřejte si dvě deci vaší oblíbené značky každý den. Je to vlastně na lékařský předpis a pro vaše dobro! Zázračná sloučenina, která se v tomto alkoholickém nápoji nachází, může zabránit problémům s pamětí v pokročilejším věku. S tímto závěrem teď přišli vědci, čímž si „udělali oko“ u nejednoho konzumenta. Jak přesně tato tekutá prevence proti budoucímu zapomínání funguje?

Blaho pro hlavu i chuťové buňky

Zmíněná blahodárná sloučenina je známá pod názvem resveratrol. Jedná se o silný antioxidant, který odborníci spojují s nižší pravděpodobností vývoje kardiovaskulárních chorob i regulací krevního tlaku. Profesor molekulární a buněčné medicíny Ashok K. Shetty, působící na americké lékařské fakultě Texas A&M Health Science Center College of Medicine, v rámci své studie zjistil, že resveratrol má pozitivní účinky i na část mozku nazývanou hipokampus, která hraje důležitou roli při zachovávání informací.

Ve víně není jenom pravda?

Experiment, při kterém se stárnoucím krysám dlouhodobě podávalo červené víno, byl tak trochu netradiční. Každopádně ale prokázal, že alkoholický nápoj chlupatým pijanům zlepšoval náladu, zdokonalil paměť a významně podpořil jejich způsobilost k učení. Jelikož se uvedený profesor a jeho lékařský tým domnívá, že zvířata i lidé jsou na tom s klesajícími kognitivními schopnostmi vlivem stárnutí úplně stejně, může z těchto získaných poznatků těžit každý člověk. Důležité je však v pravidelné konzumaci nepolevovat – to je pro maximální účinek zásadní.

Na zdraví a do dna? Přesně!

Během pokusu se totiž ukázalo, že monitorovaným hlodavcům, kterým byl resveratrol náhle odepřen, se po 22 týdnech výrazně zhoršila paměť i prostorová orientace. Naopak krysy, kterým bylo víno servírováno ve stále stejných dávkách, vykazovaly zlepšení snad úplně ve všem – byly bystřejší, duchaplnější, rychle se učily a měly „pamatováka“. To překvapilo i samotné výzkumníky.

Objev, který sklízí pozitivní ohlasy

Z toho podle odborníků jasně vyplývá, že červené víno, jakožto bohatý zdroj resveratrolu, podporuje růst krevních cév, prospívá mozku a může odvrátit budoucí potíže s pamětí. A čím dříve s ním začnete, tím lépe si pojistíte uchovávání informací v důchodu. Už otevíráte tu archivní lahev, na kterou doteď nebyla vhodná příležitost? Hlavně se držte doporučené denní dávky, což jsou dvě deci. Jinak by tento „lék“ proti zapomínání nemusel fungovat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat