Kocovina. Co na pořádnou opičku opravdu zabírá

Občas to člověk prostě přežene s alkoholem a pak se ráno probouzí s hlavou jako střep, žaludkem na vodě a vyčerpáním, jež naposledy zažil, když se snažil uběhnout maraton. Všichni známe všelijaké zaručené rady, jež nás mají kocoviny zbavit. Ale které opravdu fungují?

Jak se co nejrychleji dostat z pořádné opičky?

Spánek. Záchrana číslo jedna

Co vás napadne jako první, když se probudíte s kocovinou? Pravděpodobně že byste nejraději zase zavřeli oči a spali. Pokud máte tu možnost, přesně to udělejte. I když se nejspíš (kvůli alkoholu) nebude jednat o nijak kvalitní spánek, i tak poskytnete organismu možnost načerpat síly a regenerovat.

Rozchodit. A to doslova

Ovšem co když nemáte ten luxus zalézt zpátky do peřin? Pak zkuste opak – lehký pohyb. Nejlepší je podle odborníků obyčejná chůze, ideálně na čerstvém vzduchu. Ovšem nezapomeňte se předtím pořádně napít! A ne, nemluvíme o alkoholu, ale o obyčejné vodě. Dopřejte si alespoň sklenici, než vyrazíte na „procházku“.

Hydratace. Podmínka úspěchu

Alkohol má na lidský organismus dehydratační účinek. A to znamená jediné. Našemu tělu chybí při kocovině tekutiny a je nutné mu je co nejrychleji dodat. Proto se snažte hned po probuzení vypít sklenici vody. Rozhodně nesahejte po alkoholu nebo kávě – obojí váš oslabený organismus ještě více vyčerpá a hlavně odvodní…

Doping. Ten zdravý

Vaše tělo dostalo alkoholovým večírkem pěkně zabrat, a tak by mu k chuti jistě přišly nějaké ty vitaminy a minerály. Jenže na zeleninový salát s lososem má při kocovině chuť málokdo. Co teď? Budete si muset vypomoci doplňky z lékárny. Jednak seženete směsi přímo určené pro boj s opicí, ale pokud máte doma nějaké multivitaminy a multiminerály, vystačíte s nimi.

Jídlo. Sáhněte po tom pravém

Ačkoli s vámi váš žaludek nebude nejspíš zpočátku souhlasit, neměli byste jej nechávat prázdný. Zapomeňte na rady typu „musíš sníst něco mastného“. Vaše játra už tak dostala pořádně zabrat, neztěžujte jim to ještě přemírou tuku. Po čem tedy raději sáhnout? Skvělým tipem jsou vejce, jogurt nebo ovesná kaše.

Zázvor. První pomoc při nevolnosti

Pokud vás zmáhá pocit nevolnosti, zkuste žaludek uklidnit zázvorovým nálevem. Nedělejte jej ale příliš silný, abyste zažívání nepodráždili. Jemný zázvorový čaj, oslazený navíc trochou medu, vás rychle a spolehlivě postaví na nohy. A nevolnost bude minulostí.

Prášky. Po kterých sáhnout

Hlava jako střep? Pokud nepomůže ani spánek, ani rehydratace, nejspíš budete muset sáhnout do domácí lékárničky pro prášky na bolest. Při kocovině se nejlépe hodí ty, jež obsahují ibuprofen nebo kyselinu acetylsalicylovou. Naopak nesahejte po lécích s paracetamolem, jenž si s alkoholem, který máte stále v těle, příliš nerozumějí a ještě více zatíží játra.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat