Dvě lžíce tvarohu půl hodiny před spaním pomůže svalům i imunitě

Když člověk hodlá budovat svalovou hmotu, musí tělu především dopřát správnou bilanci metabolismu a zabránit mu, aby spaloval bílkoviny. Podle vědců z Floridy by tak v jídelníčku takového člověka měly být dvě lžíce tvarohu asi půl hodiny před odchodem do postele. Uvolňují se z něj pak aminokyseliny, které brání trávení svalových bílkovin, a navíc podporují imunitní systém.

Tvaroh je bohatý na kasein, který pomalu uvolňuje aminokyseliny do těla. Bílkoviny urychlí metabolismus během noci a pomáhají obnově svalové hmoty.

Vědci z Florida State University v experimentální studii prokázali, že cvičící osoby, které před odchodem do postele snědí dvě lžíce tvarohu, mají lepší metabolismus bílkovin, spalují tuky, tvoří svalovinu a mají silnější imunitní systém.

„To je důležité, protože tyto objevy přispívají k dalším důkazům, které naznačují, že základní potraviny fungují stejně dobře jako proteinové nápoje. A poskytuje alternativy ve výživě těm lidem, kteří nechtějí do sebe cpát proteinové nápoje a proteiny v prášku,“ míní profesor Michael Ormsbee z Florida State University.

Kde hledat proteiny

Bílkoviny neboli proteiny jsou velmi důležitou součástí jídelníčku. Ovšem většina lidí si jako jejich zdroj představí především mléčné výrobky, vejce nebo maso. Ale to by se mohli ochudit o řadu dalších pochoutek, jež tělu bílkoviny dodají!

Tak například tolik podceňované luštěniny. Nejenže vám jediný šálek fazolí nebo čočky apod. poskytne asi 18 gramů kvalitních bílkovin (což se přibližně rovná třem vajíčkům), ale navíc obsahují spoustu vlákniny, jež prospívá zažívání, podporuje hubnutí (nasytí opravdu nadlouho) a dodají tělu tolik potřebné vitaminy a minerály.

Také konopným semínkům byste měli dát šanci. Tahle nenápadná semínka jsou totiž také vaším spojence, když chcete zvýšit příjem bílkovin. Dají se totiž nasypat do jogurtu, do smoothie, přidat do salátu nebo ranního müsli. Poskytnou vám kromě proteinů i potřebné aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny a také řadu důležitých minerálů.

Oblíbili jste si k snídani ovesné vločky či ovesnou kaši? Pak děláte dobře. Jeden šálek této pochoutky vám dodá asi 7 gramů proteinů. A také spoustu vlákniny a dalších důležitých látek. Mimochodem, vločky můžete přidat třeba i do smoothie, upečete z nich i úžasný dezert. Proč nemlsat trochu zdravěji?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat