Antikoncepce dělá z žen emocionální horskou dráhu

Ženská hormonální antikoncepce má ženu chránit před nechtěným početím. Jenže je to přípravek, který má řadu vedlejších účinků nejen na fyzické zdraví. Ovlivňuje prý zásadně také chování a psychiku ženy.

Vědci v minulosti prokázali, že pod vlivem hormonální antikoncepce si žena volí „nevhodné“ partnery. Ale němečtí neuropsychologové teď přišli s tím, že tyto preparáty mění také centra v mozku, která se týkají empatie. Žena na hormonech tak podle nich trochu připomíná autistu, není totiž schopna plně rozpoznávat emoce druhých a správně jim rozumět. Samozřejmě přirovnání s autistickou poruchou je dost nadsazené, ale podle německých autorů hormonální antikoncepce skutečně zhoršuje u ženy schopnost číst emoce druhých. V jejich experimentálním výzkumu byla skupina užívající hormonální antikoncepci o deset procent méně přesná ve čtení emocí než kontrolní skupina neužívající hormony.

S emocemi na štíru?

Ženy na hormonech sice chápou a správně identifikují základní emoce třeba hněv či strach, ale selhávají hlavně při analýze těch jemnějších, jako jsou třeba hrdost, nadšení či skleslost.

„Cyklické kolísání hladiny estrogenu a progesteronu ovlivňuje schopnost ženy rozpoznávat emoce a ovlivňuje aktivitu a propojení v mozkových centrech, která s tím souvisejí. A protože ústy podávaná hormonální antikoncepce funguje tak, že potlačuje hladinu estrogenu a progesteronu, dává smysl, že také ovlivňuje schopnost ženy rozpoznávat emoce,“ míní doktor Alexander Lischke z Greifswaldské univerzity v Německu.

Jak si vybrat muže

Vědci ze Skotska před sedmi roky přišli s tím, že ačkoli se ženské preference při výběru vhodného partnera proměňují v průběhu menstruačního cyklu, jakmile žena začne brát hormonální antikoncepci, preference se značně stabilizují. Jenže pod vlivem pilulek chránících před otěhotněním si žena vybírá muže, kterého by často bez hormonů ignorovala. A vědci ze Skotska tak radí, aby si ženy vybíraly partnera pokud možno bez hormonů.

Ženy jsou v nejplodnější fázi menstruačního cyklu přitahovány silně maskulinními muži, po menstruaci ale vyhledávají spíše spolehlivé a citlivé muže. Pokud užívají hormonální antikoncepci, změní se jejich preference, a navíc jim voní jiní muži. Problém však může nastat ve chvíli, kdy se seznámí pod vlivem hormonů a v manželství je pak vysadí. Partner jim může najedou páchnout a připadat velmi neatraktivní.

Překážka do postele, posila do vztahu

Ženy na hormonální antikoncepci navíc mají snížený zájem o sex a jsou se sexem méně spokojené. Zjistil to doktor Craig Roberts ze Stirling University s tím, že při užívání hormonální antikoncepce připadají ženám jejich partneři méně atraktivní a vzrušující. Naopak ale tyto ženy hodnotí své partnery mnohem pozitivněji s ohledem na důvěryhodnost, schopnost podporovat a zabezpečit rodinu.

Jednoduše řečeno, hormonální antikoncepce sice nesvědčí partnerskému sexu, ale posiluje partnerství a jeho životnost.

„Když se žena před vstupem do manželství na několik měsíců rozhodne pro bariérovou antikoncepci a vzdá se té hormonální, může se ujistit, že ji partner stále stejně přitahuje a že je tím vhodným kandidátem na manžela,“ míní doktor Roberts.

Vědci z New Yorku také prokázali, že hormonální antikoncepce „maskulinizuje“ (zmužňuje) mozek ženy. Tím, že dlouhodobě snižuje hladinu estrogenu v krvi. A projevuje se to prý tím, že jsou pak ženy lepší řidičky a lépe se orientují v prostoru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat