Těhotenský zánět dásní může zabíjet nenarozené dítě

Těhotenský zánět dásní neboli gingivitida postihuje téměř většinu rodiček. Jenže podcenění tohoto problému může mít vážné následky. Už teď se ví, že silnější záněty dásní způsobují předčasný porod, ale nová studie z Ohia navíc dokazuje, že bakteriální zánět dásní může i zabíjet. Jeden takový případ odborníci z Case University popsali.

Týká se pětatřicetileté ženy, která měla typický těhotenský zánět dásní. Jenže bakterie pronikly ve velké míře do krevního řečiště a infikovaly dítě. To nápor cizorodých látek nevydrželo a rodička ve 39. týdnu těhotenství přivedla na svět mrtvé dítě. Pitva prokázala, že vnitřní orgány plodu byly napadeny a poškozeny bakteriemi z úst matky.

Studie jen dokazuje, jak důležitá ústní hygiena v těhotenství je. Zánět totiž postihuje velké procento žen, uvádí se mezi 30 až 100 procenty rodiček. Největší potíže pak mají ženy, které měly potíže s dásněmi ještě před těhotenstvím. Hormonální změny během gravidity stav zánětu jen zhoršují. Je proto potřeba pravidelně několikrát denně odstraňovat plak ze zubů čištěním. V plaku totiž produkují bakterie velké množství enzymů a toxických látek, které poškozují dásně, zánětem bakterie pronikají do krevního řečiště a poškozují nejen srdce a vnitřní orgány matky, ale mohou vyvolat předčasný porod a dokonce vážně na životě ohrozit plod.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat