Sportujete a cítíte se unavení? Poradíme vám, jak z toho ven!

Pohyb k našemu životu patří, možná jste i vy objevili jeho kouzlo. Nabíjí nás novou energií, zlepšuje náladu, pozitivně působí i na naši imunitu. Jenže se po něm taky často cítíme unavení. Což nás od něj odrazuje. Dá se s tím něco dělat? No jasně! A my vám řekneme, co.

Pohyb pro zdraví těla i ducha

Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá v boji s depresí, nespavostí, stresem i úzkostí, podporuje správné fungování metabolismu, pomáhá spalovat kalorie, dodává do těla novou energii. Fyzická aktivita je i prevencí některých onemocnění, mírní dokonce i chronické bolesti. Když pohybovou aktivitu doplníte i dostatečným příjmem bílkovin, posílíte svoje svaly a kosti. Pohyb má celkově pozitivní vliv na naše zdraví, posiluje imunitu, podporuje trávení i zdraví mozku, zajistí mu totiž větší přísun krve a kyslíku.

Co je vůbec ta únava a proč se s ní setkáváme?

Asi každý z nás už zažil ráno, kdy se mu ani náhodou nechtělo vstávat. Asi každý z nás se už setkal s tím, že byl po celý den tak unavený, že se mu nic nedařilo, nic ho nebavilo, zmáhala ho i sebemenší námaha. Na vině v obou případech byla únava, na které není občas nic špatného, funguje totiž jako signál našeho těla, že bychom měli trochu zvolnit.

Když vás ale únava zmáhá nepřetržitě, brání vám v běžných činnostech, nic vás dlouho nebaví, je na místě zpozornět, pravděpodobně se z běžné únavy stala ta chronická, a tu už je třeba řešit. Když to totiž neuděláte, mohou se objevit deprese, problémy se srdcem, úzkost či metabolické potíže.

Co za únavou nejčastěji stojí?

Únava může mít celou řadu příčin, nejčastěji za ni může přetížení organismu nebo jeho nerovnováha v důsledku nedostatku vitamínu D či železa, dehydratace, stres, nedostatek spánku nebo špatná životospráva. Únava jako taková ale může být i příznak některých nemocí, například metabolických onemocnění, srdečních chorob, plicních chorob apod., protože když vás únava neopouští, na nic nečekejte, navštivte lékaře a tyto příčiny vylučte.

Jak s únavou bojovat?

Pramení vaše únava z toho, že sportujete a možná jste i přecenili své cíle? Určitě s pohybem celkově nepřestávejte, i když přestat je naše přirozená a běžná reakce na nedostatek energie. Odpočiňte si a zase se jděte projít, zacvičit si, projet se na kole, zaplavat si apod. A jak na ten odpočinek?

Tip číslo jedna: Zamyslete se nad tím, zda dostatečně spíte

Nedostatek spánku často stojí za únavou, kvůli které se nám ráno špatně vstává z postele. Ruku na srdce, kolik hodin denně spíte? Je to doporučených 7-9 hodin denně? Ne? Tak to změňte. Že to není tak jednoduché, tak rádi byste se vyspali lépe, ale nedaří se vám to? Máme pro vás pár tipů pro kvalitnější spánek.

  • Choďte každý den spát zhruba ve stejný čas.
  • Přibližně ve stejný čas i vstávejte.
  • Co přes týden nenaspíte, o víkendu nedohánějte.
  • Odstraňte z ložnice televizi, před spánkem nekoukejte ani do mobilu.
  • Před spánkem se vyhněte i fyzické námaze.
  • Vyvarujte se kofeinových a energetických nápojů pár hodin před spánkem.
  • V ložnici vyvětrejte a udržujte tam teplotu mezi 15-18 °C.

Tip číslo dva: Změňte jídelníček

Další z častých příčin únavy je špatný jídelníček. Konzumujeme příliš cukrů a sacharidů, na zásadní živiny, které by nám strava měla dodat, nedbáme. Místo vyvážených pokrmů jíme spíš polotovary nebo jídla z fast foodu, která jsou bohatá na kalorie, jejich výživová hodnota je ale skoro nulová. Zkuste to změnit, dopřejte si dostatek zeleniny, nějaké ovoce, vlákninu, zdravé tuky, komplexní sacharidy a kvalitní proteiny.

Víte, že mezi výhody proteinů patří i ochrana svalů a podpora regenerace po výkonu? Nebojte se jich, na svačinku si klidně dejte proteinovou tyčinku nebo proteinový koktejl.

Tip číslo tři: Hlídejte si příjem tekutin

Každý z nás by si měl hlídat pitný režim, bohužel se často mylně domníváme, že se do něj počítá i káva. Ano, dopřát si ji můžeme, někdy pomáhá zahnat únavu, ale do pitného režimu se nepočítá. Pít bychom v průběhu celého dne měli spíš čistou neslazenou vodu nebo bylinkový čaj. Abychom za den vypili dostatek tekutin, je fajn mít pořád po ruce sklenku či lahev s vodou.

Víte, že na kilogram hmotnosti bychom měli vypít denně 35 až 40 ml tekutin? Jen tak se vyhneme příznakům dehydratace jako je bolest hlavy či únava.

Tip číslo čtyři: Najděte si chvíli na opravdový odpočinek

Že pořád neběháte, nejezdíte na kole, ale věnujete se i jiným činnostem? To ale není odpočinek. Dopřejte si každý den chvilku pro sebe, během které si čtete, popíjíte oblíbený nápoj nebo třeba posloucháte hudbu. Regenerace je pro naše tělo stejně důležitá jako pohyb.

Víte, že regeneraci po výkonu může podpořit i doplněk stravy BCAA?

Tip číslo pět: Nechybí vám důležité vitamíny a minerály?

Už jsme to jednou zmínili, za únavou může být i nedostatek některých vitamínů a minerálů, například vitamínu C, D, B2, B3, B5, B6 a B12, hořčíku či železa. Ne vždy se dá spolehnout na to, že je v dostatečném množství přijmete potravou, když je to třeba, nebojte se ani doplňků stravy.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat