Když infarkt, tak v pondělí, potvrzují vědci

A zase má začátek pracovního týdne škraloup. Zprávy tvrdily, že pondělí je nejběžnějším dnem v týdnu pro lidi, kteří mají být přijati do nemocnice s život ohrožujícím infarktem! Je příčinou zvýšený stres z návratu do práce?

Podle výzkumu (1) představeného na konferenci Britské kardiovaskulární společnosti (BCS) v Manchesteru se vážné infarkty pravděpodobněji objevují v pondělí – ve srovnání s jinými dny v týdnu. Přišli na to lékaři z Belfast Health and Social Care Trust a Royal College of Surgeons v Irsku, kteří zkoumali záznamy 10 528 pacientů přijatých do nemocnic na celém ostrově Irska (včetně Irské republiky a Severního Irska).

Pomoc, cítím bolest na hrudníku

Tito pacienti byli hospitalizováni mezi lety 2013 a 2018, a to pro nejzávažnější typ infarktu, známý jako infarkt myokardu. K němu dochází, když se hlavní koronární tepna, která dodává krev do vašeho srdce, zcela zablokuje. Bez okamžité péče bývá fatální.

Přirozený biorytmus, tedy kolísání aktivity a bdělosti

Vědci zjistili, že na začátku pracovního týdne došlo k výraznému nárůstu srdečních záchvatů, přičemž přesný důvod tohoto efektu je tak trochu záhadou. Přechozí teorie však pravděpodobnost srdečních záchvatů na začátku týdne spojily s cirkadiánním rytmem těla, který řídí naše cykly spánku a probuzení. Vstanete, rychle se snažíte fungovat a pro srdce je to zátěž.

Práce? Už zase?

Přesný mechanismus pro tyto variace není znám, ale předpokládá se, že společně s cirkadiánním rytmem sehrává roli zvýšený stres z návratu do práce. Ten vede k navyšování hladiny stresového hormonu kortizolu, který je spojen s vyšším rizikem infarktu. I proto kardiolog Jack Laffan, který výzkum vedl, odhadl, že příčina je nejspíš multifaktoriální.

Zároveň se sluší uvést, že ačkoli srdeční infarkty přicházejí na začátku týdne, neznamená to, že k nim nemůže dojít třeba ve středu či v pátek. Ať už je to pondělí, úterý nebo jiný den v týdnu, srdeční kolapsy jsou jednou z nejčastějších lékařských událostí, se kterou se záchranáři obvykle setkávají v časných ranních hodinách.

Zdroje: (1) www.heart.bmj.com/content/109/Suppl_3/A78 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat