Dietologové hrozí prstem: Hubnutí bez sacharidů škodí!

Je to řešení rychlé a tedy – jak to u rychlých řešení už bývá – velmi nebezpečné. S tímto závěrem přišli vědci ze Španělska zabývající se zdravotními důsledky Atkinsovy diety a jim podobných. Jsou založeny na vysokém příjmu bílkovin a tuků s minimálním příjmem sacharidů. Člověk sice na tomto jídelníčku může začít rychle hubnout, většinou si ale poškodí zdraví. A navíc je dokázáno, že taková strava výrazně zvyšuje riziko předčasného úmrtí.

Atkinsova dieta navíc nevede k hubnutí v dlouhodobém ohledu. Tělo si po čase na tento jídelníček zvykne a může začít opět přibírat. Jedno je ale jisté, příliš mnoho bílkovin a tuků bez sacharidů je strava nepřirozená a vyvolává v těle chaos, který končí poškozením zdraví.

Nejzdravějším jídelníčkem – prokazatelně – je stále vyvážená strava se zastoupením všech živin podobná stravě národů ve Středozemí.

Vědci z Rovira i Virgili univerzity sledovali muže a ženy po dobu pěti let. Někteří se stravovali v souladu s Atkinsovou dietou. Ti za sledované období přibrali deset procent své váhy a umírali předčasně o devětapadesát procent víc než lidé, kteří konzumovali sacharidy.

Odborníky však překvapilo ještě něco jiného. Očekávali, že když osoby na Atkinsově dietě nebudou jíst k bílkovinám hodně tuku, budou na tom lépe. Opak je ale pravdou. Naopak takoví jedinci byli ohroženi dokonce více – riziko předčasného úmrtí bylo o šestašedesát procent vyšší.

V tuto chvíli neexistují žádné důkazy o tom, že strava bohatá na bílkoviny je strategií v hubnutí v dlouhodobém horizontu. Nicméně existují důkazy včetně naší studie, že tato strava má negativní vliv na zdraví člověka a může způsobovat předčasné úmrtí,“ tvrdí autoři ze Španělska v závěru své studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat