Jak uchopit pauzu ve vztahu

15.07.2023 | Vztahy

Pauza ve vztahu může být problémem i přínosem. Co všechno to obnáší a jak postupovat v případě, kdy partner s tímhle nápadem přijde? Za každých okolností mějte jasno v tom, na jaká pravidla přistoupíte!

„Pokud se někdo z vás rozhodne dát si přestávku, musíte o tom nejprve diskutovat,“ říká americká rodinná terapeutka Rosalind Sedacca, s tím, že oba z páru by měli pochopit, o co vlastně jde. Chystáte se na tříměsíční stáž, během které na lásku není prostor? Máte pocit, že vám to neklape? Pojďte s kůží na trhu a buďte upřímní. Na rovinu přiznejte, co za vašimi záměry stojí. Taky si předem ujasněte, zda skutečně plánujete návrat. Pokud ano, přistupte k ústní smlouvě.

Co se přesně děje během pauzy?

Diskutujte o hranicích a dohodněte si časový rámec i pravidla. Co je možné a co naopak není? Sneste, aby protějšek randil s jinými? „Často je přestávka jakousi kamufláží ke skutečnému rozchodu. Pochopitelně i to se stává, ale ze začátku pro každého platí presumpce neviny,“ podotýká uvedená terapeutka. A s čím vším můžete počítat?

Přestávka nemusí znamenat rozchod. Rozhodnete-li se, že nechcete ukončit vztah, pak se rozdělte jen napůl, tedy docházejte na terapii a pracujte na konkrétních problémech. „Někdy může odloučení poukázat na to, co ve vztahu funguje nebo naopak nefunguje,“ říká psychoterapeutka Tina B. Tessina, která dodává, že někdy, když oba chcete vztah napravit, a pak se k sobě vrátíte, funguje partnerství ještě lépe než před tím.

Konec světa versus příležitost

Během „výluky“ také zjistíte, jestli si navzájem chybíte. Nikdo však nepopírá, že pauza končívá jen v dobrém duchu. Stát se může cokoli, a v podstatě neexistuje žádná záruka, která by všechna nebezpeční eliminovala. Rozhodnete-li se však, že přestávka je tou nejlepší volbou, jděte do toho po hlavě a využijte odloučení k prožívání individuálního osobního růstu. Dokud se nedohodnete jinak, vždy existuje šance, že se vy dva znovu sejdete a váš vztah posílíte.

„Nikdy si nedávejte přestávku, abyste se vyhnuli problémům,“ apeluje Tina B. Tessina. „Místo toho ji využijte k získání prostoru a znovu se zaměřte na to, co ze svého vztahu chcete získat. Vznikne tak šance, že se partnerství zlepší a věci se posunuu dopředu,“ dodává psychoterapeutka. A co když si po uplynutí předem stanovené časové lhůty sednete a zjistíte, že si nemáte co říct? Rozejděte se, pro znovuobjevení lásky a vášně jste udělali všechno, nemáte si co vyčítat.

Zdroj: www.tinatessina/blog.com






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat