Zelený elixír života: Ochutnejte řasy, chaluhy a mech

Přestože se jedná o nejzdravější potraviny planety, stále se jim mnoho lidí vyhýbá a neumí si představit, že by je mělo zařadit do svého pravidelného jídelníčku. Je to ale velká škoda, neboť se tím ochuzují o mnoho výhod, které s sebou konzumace mořských rostlin přináší.

Dokonalý životabudič

I když máte možná dojem, že jsou řasy a chaluhy symbolem kalných a špinavých vod, ve skutečnosti je to přesně naopak. Rostou zásadně jen v těch nejčistších vodách, což je dobře, protože chaluhy mají schopnost navazovat na sebe těžké kovy a toxiny, a proto jsou skvělé na pročištění našeho těla.

Chaluhy a řasy jsou také nesmírně cenný zdroj vápníku, díky kterému máme zdravé kosti a zuby, železa, které blahodárně účinkuje na růst a zdraví našich vlasů, jódu, který podporuje správnou funkci štítné žlázy, ale také zinku, hořčíku, chromu, sodíku a bílkovin.

Jelikož obsahují mnoho prospěšných vitaminů, minerálů a bílkovin, doporučují se hojně také vegetariánům, kteří nemají dostatečný příjem potřebných látek z masa.

Irský mech

Irský mech má s mořskými řasami mnoho společného, kromě toho, že ho nenajdete pod vodou. Hojně se vyskytuje na pobřežních útesech a pro jeho blahodárné účinky je stále více vyhledávaný.

Také spektrum jeho využití je díky jeho neutrální chuti o něco málo širší, než u řas. Lze jej připravovat nejen jako samostatnou přílohu, ale také z něj tvořit želé, používat jej jako zahušťovadlo či místo nudlí do polévky.

Řasy i mech mají schopnost regulace hladiny cukru v krvi, cholesterolu, jsou skvělým doplňkem stravy při redukčních dietách, zlepšují kondici srdce, mají antioxidační účinky, jsou prevencí artritidy, astmatu, osteoporózy, žaludečních vředů a zánětů, ale také rakoviny. Udržují v rovnováze naše zažívání a trávicí procesy a mají velký vliv na stav naší pleti, nehtů a vlasů.

Využití

Řasy můžete využít nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. Lze z nich vyrobit chutné polévky, kaše, přílohy či saláty, ale také z nich můžete vyrábět pleťové masky, přidávat je do koupele nebo je používat jako hojivé obklady.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat