Máslo, ořechy nebo sýr: Které potraviny můžete bez obav zmrazit?

Většina z nás má mrazák naplněný nejrůznějšími druhy ovoce, zeleniny, masem, hotovými pokrmy… Ale zamrazit můžete i některé pochoutky, do nichž byste to nejspíš neřekli. Které to jsou?

Málokdo si dokáže představit život bez mrazáku. Zásoby sezónního ovoce či zeleniny na „horší časy“, zbytky pokrmů, které jsme navařili a nestihli slupnout, maso nakoupené ve velkém, polotovary, zmrzlina… Většina mrazáků, respektive jejich obsah, se nejspíš dosti podobá. Jaké potraviny si ale s tímto vybavením našich domácností také rozumějí?

Ořechy

Zbyla vám po Vánocích zásoba ořechů minimálně na další svátky a vy stále řešíte, co s nimi, protože se brzy nejspíš začnou kazit? Je nejvyšší čas uložit je v sáčku do mrazáku! Zabráníte tak žluknutí olejů, které oříšky obsahují, a prodloužíte jejich životnost.

Rýže

Ačkoli maso nebo knedlíky jsme si zamrazovat zvykli, přebytečná rýže často končí v koši. Škoda. Namísto plýtvání ji prostě a jednoduše zamrazte. Až ji budete příště potřebovat, stačí ji jednoduše rozmrazit v mikrovlnce nebo při pokojové teplotě.

Strouhaný sýr

Spousta z nás kupuje do receptů například strouhaný parmazán. Jenže ne vždy hned spotřebujeme celé balení. Co s ním? Pokud víte, že ho nějakou dobu zase nebudete používat, prostě mu najděte místo v mrazáku. Ostatně takto můžete uchovávat většinu druhů tvrdého sýra!

Víno

Ano, čtete správně. Zbylo vám po večírku na dně lahve trochu vína a nemůžete ho dopít? Byla by škoda lahodným mokem plýtvat, no ne? Prostě vytáhněte formu na led a víno do ní nalijte. Až budete příště při vaření potřebovat do pokrmu víno, jednoduše přihodíte pár kostek a je to.

Šampaňské

A když už jsme nakousli víno, nemůžeme zapomenout na šampaňské nebo sekt. Proč ho mrazit, když se do vaření zrovna nehodí? Až budete v létě přemýšlet o osvěžujícím nápoji, nalijte do sklenice vychlazený pomerančový džus a přihoďte pár kostek mraženého šampusu. Tuhle dobrotu si zamilujete!

Máslo

Že máslo používáte jen na pečení, a tak si s tím zbytkem, který nepoužijete do těsta, vlastně nějak nevíte rady? Řešení je jednoduché – vezměte potravinovou folii a pečlivě do ní máslo zabalte (neměl by se k němu dostat vzduch). A pak už jen šup do mrazáku. Při příštím pečení ho určitě oceníte.

Bylinky

Urodily se vám na zahradě bylinky, nasušeno už máte a přemýšlíte, jak co nejdéle uchovat i ty čerstvě natrhané? Ano, hádáte správně, pomůže mrazák. Bylinky nasekejte a uložte do mrazáku ve vzduchotěsném sáčku či krabičce. V případě potřeby jsou vždy po ruce. Můžete také zopakovat „trik“ s tvořítky na led – nasekané bylinky v nich zalijte vodou, a když budete potřebovat ochutit pokrm, prostě kostku či dvě přihodíte.

Bílky/žloutky

Jako by se autoři receptů domluvili – vždycky potřebujete jiný počet bílků než žloutků, a tak vám zákonitě něco přebývá. Co teď? Pokud zrovna netoužíte po omeletě, prostě bílky či žloutky zamrazte. Můžete je použít při dalším pečení nebo do již zmíněné omelety (či jiného oblíbeného pokrmu).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat