Správně ustlat postel je umění. Upravte ji jako v luxusním hotelu

21.07.2011 | Bydlení a design

Ustlaná postel přispívá k lepšímu dojmu z bytu, zvyšuje psychické pohodlí a tím nakonec zlepšuje i kvalitu spánku. Že se vám málokdy podaří ustlat rychle a přitom perfektně? Zkuste naše jednoduché rady.

Dobře ustlat postel je umění, které máme asi všichni trochu spojené s maminkami a babičkami. Právě ty nás často v dětství nabádaly, abychom si každé ráno natřepali a srovnali polštář, vzorně složili pokrývku a případně ještě úhledně natáhli přes postel přehoz. Pokud se od té doby rebelantsky bráníte si postel stlát, nebo se vám to pořád nedaří udělat opravdu dobře, zkuste pár tipů:

1. Stelte až po snídani


Lůžkoviny stačí vyvětrat jenom krátce.

Lůžkoviny by skutečně měly větrat, není ale nutné je nechat volně ležet celý den. Úplně postačí těch několik chvil, než si dáte sprchu, hodíte na sebe základní oblečení a nasnídáte se. Stlaní postele se tak zároveň stane milým vrcholem vašeho ranního rituálu a líp vám přejde do krve.

2. Dopřejte si kvalitní povlečení


S kvalitním povlečením bude stlaní mnohem snazší.

Bez pokrývky, která se dá rovnoměrně roztřepnout, a dobře udržovatelného povlaku se vám nikdy nepovede ustlat postel dokonale. I když má povlak dole pouze otvor krytý záložkou, dejte si tu práci a opatřete jej patentkami nebo prádlovými knoflíčky. Ušetříte si spoustu mrzutostí se zastrkováním vykukující deky.

3. Používejte ochrannou podložku na matraci


Podložka ochrání matraci a pomůže i prostěradlu.

Nejenom že opravdu zabrání tomu, aby se vaše matrace příliš opotřebovala nebo potřísnila třeba čajem, který jste rozlili při nedělní snídani do postele. Podložka navíc zajistí, aby prostěradlo na posteli lépe drželo tvar. Netřeba asi připomínat, že jak podložka tak prostěradlo by měly být kvalitně zpracované a z nežmolkujícího materiálu. S dobrou podložkou vám bude na vyrovnání prostěradla stačit pár tahů rukou. Při vyrovnávání postupujte vždy od středu ke krajům.

4. Přikrývku skládejte od středu


Přikrývku skládejte od poloviny, ne od kraje.

Když skládáte přikrývku na postel, obvykle ji vezmete za dva rohy na kratší straně a přeložíte. Efektivnější "metoda" ale spočívá v tom, že přikrývku rovnou chytíte v polovině a takto ji elegantním pohybem s lehkým třepnutím položíte na postel. Chce to trochu cviku, ale výsledek stojí za to.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Další osvěžující recepty: Nejlepší dezerty na léto


Fotokniha: elegantní náhrada za nudná fotoalba

5. Udržujte polštáře správně nacpané


Na pravidelné stlaní postele je třeba si navyknout.

Aby při stlaní měly ten správný tvar, musí být polštáře co nejméně slehnuté a zdeformované. Proto je pravidelně po určité době otáčejte a hlídejte, zda má jejich náplň víceméně pořád původní kvalitu. Pokud tomu tak není, nemilosrdně polštář vyřaďte - ložnice je totiž místem, kde potřebujete jen ty kvalitnější kousky. Menší proležené polštáře mohou s novým povlakem stále posloužit "ve druhé linii", třeba na pohovce.

6. Pořiďte si přehoz


Přehoz a dekorativní polštáře vypadají na posteli skvěle.

I když už ovládáte skládání přikrývek na jedničku, vaše postel bude vypadat ještě lépe, pokud jí dopřejete hezký přehoz. Nemusí být nutně v barvě povlečení, ostatně beztoho máte nejspíš několik různých sad. Vyberte například neutrální odstín, který se bude hodit do různých barevných kombinací.

7. Vylepšete si prostředí v ložnici

Prostředí ložnice významně ovlivňuje vaši psychickou pohodu. Sprej na lůžkoviny s jemnou svěží vůní, váza s čerstvými květinami nebo rovnou květináč s rostlinou, obrázky, fotografie, dekorativní tapeta... to všechno vám pomůže, abyste se v ložnici opravdu cítili skvěle a stlaní vám šlo líp od ruky.

Zdroj: svet-bydleni.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat