Jak na malý byt. Triky, které vás nezruinují!

Jak se říká – co je malé, to je hezké. A aby to platilo i pro váš byteček, máme pro vás pár tipů!

Malý byt je docela výzva, zvláště pokud máte spoustu věcí, které musíte někam uklidit. Samozřejmě je nejlepší pečlivě zvážit, jestli všechny tyto předměty opravdu potřebujete, a pak se s řadou z nich rozloučit. Pokud to však z nějakého důvodu nemůžete udělat, zkuste následující rady.

Dobrý plán

Samotné úložné prostory zaberou spoustu místa, takže i jejich pořízení a rozmístění vyžaduje plán. Pokud nejste mistr v prostorové představivosti, budete muset metr a místnosti pořádně přeměřit, poté vzít tužku a papír a začít kreslit.

Snažte se prostor využít co nejefektivněji – abyste měli dostatek úložných prostorů, ale také místo pro sebe. Nezapomeňte, že budete muset na něčem sedět, někde chodit, otevírat okno… Obecně platí, že byste neměli být žádným kusem nábytku omezeni v pohybu po místnosti.


Foto IKEA: Ložnice v obývacím pokoji? Pokud máte malý byt, je to řešení pro vás.

Chytré krytí

V policích či regálech, které jsou skvělými úložnými prostory právě v malých bytech, obvykle neuchováváme jen na pohled krásné věci. A protože ne vždy je (ať již z finančních, prostorových nebo konstrukčních důvodů) možné přidat k regálům i dvířka, zkuste si pomoci závěsem. Při současné nabídce si jistě vyberete barvu i vzor, které budou skvěle doplňovat vzhled místnosti.


Foto IKEA: S pomocí závěsů lze vytvořit samostatné "místnosti".

Něco za něco

Ať se snažíte, jak se snažíte, věci prostě nějakým záhadným způsobem neustále přibývají. A protože místnosti, ani úložné prostory nejsou nafukovací (bohužel), nejlepší způsob jak vytvořit místo pro něco nového, je něčeho starého se zbavit. Nemusíte staré věci nutně vyhazovat, třeba by udělaly radost někomu dalšímu – pokud je nelze nikomu darovat (nebo je nikdo nechce), zkuste je nabídnout třeba v internetové aukci nebo bazaru.


Foto Ikea: Domov nemusí být velký, ale chytře řešený.

Častý úklid

Poměrně efektivní cestou jak opticky zvětšit prostor v malém bytě je udržovat v něm neustále pořádek. Trochu otrava, ale vyplatí se. Na malém prostoru je totiž každý nepořádek hned vidět, a tak i pohozená mikina nebo neumytý talířek může způsobit, že budete mít pocit, jako byste půl roku neuklízeli.


Foto IKEA: Pravidelný úklid je v malém bytě nezbytností.

Horní prostor

Využijte celou plochu zdí, tedy i těsně u stropu. Zkuste vybudovat nejrůznější patra s úložnými prostory, zavěste police s méně používanými předměty až k samotnému stopu, zkrátka pamatujte, že není nutné hromadit věci jen na podlaze. Budete možná překvapeni, kolik místa si takto ušetříte.


Foto IKEA: Máte-li vysoké stropy, umístění lůžka v horním prostoru je skvělým řešením malých prostor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat