Hledáte spolubydlícího? Nejprve si jej „proklepněte“

Chystáte se vyměnit studentskou kolej za byt s několika přáteli nebo prostě jen chcete vyletět z hnízda, ale nemůžete si dovolit platit sami nájem, a tak sháníte spolubydlící? Nepodceňujte jejich výběr a zjistěte si dopředu, zda se skutečně bez problémů snesete i po nějakém tom měsíci.

Při výběru spolubydlící/ho není od věci zeptat se na následující věci:

1.    Máš stabilní příjem?

Jak již bylo řečeno, spolubydlící hledáte proto, abyste nemuseli sami platit celý nájem. A tak je dobré zjistit si, jak na tom váš potenciální spoluobyvatel bytu je, co se finanční stránky týče. V budoucnu se tak vyhnete nepříjemným překvapením, kdy musíte zaplatit celou činži nebo kdy vám elektrárenská společnost vypne proud, jelikož váš spolubydlící neměl na zaplacení účtu…

2.    Odkdy dokdy pracuješ/studuješ?

Tahle otázka vám zodpoví, jestli je nějaká šance, že budete mít někdy byt jen pro sebe. A také předejdete ranním frontám na koupelnu apod. Občas není od věci znát navzájem dopředu svůj rozvrh, i když bydlíte se svou nejlepší kamarádkou, může přijít den, kdy na ni jednoduše „nebudete mít náladu“.

3.    Jsi spíš ranní ptáče, nebo sova?

Pokud máte dobře odhlučněné zdi a oddělené pokoje, tahle problematika vás možná trápit nemusí, ale pravdou je, že pokud jeden ze spolubydlících pořádá do tří do rána večírek, zatímco druhý se snaží usnout, protože má důležité jednání a musí vstávat okolo šesté, zrovna ideální situace to není. Nakonec se to může stát i překážkou ve společném bydlení.

4.    Co si myslíš o tom, že by tu přespávali i jiní lidé?

Na tomhle je třeba se domluvit – bude vám vadit, pokud si váš spolubydlící přivede kamarády a nechá je u sebe přespat? A naopak – nevadila by taková situace vašemu kolegovi? Na první pohled o nic nejde, ale zkuste si představit, jak byste reagovali, kdybyste ráno v kuchyni, rozespalí a v pyžamu, našli několik cizích lidí, jak si právě vaří kafe? A jak by na vaše přátele v koupelně reagoval váš spolubydlící?

5.    Máš nějaká zvířata?

Zvláště pokud jste alergičtí na psí či kočičí srst, je dobré vědět, zda váš potenciální spolubydlící nějaké to zvířátko nemá. Ale i když alergik nejste, měli byste dopředu jasně stanovit, zda si v bytě domácí mazlíčky přejete. Mimochodem, kdo myslíte, že bude venčit Alíka nebo čistit Micinčin kočkolit, až bude váš spolubydlící na služební cestě?

6.    Jsi na něco alergický?

Je dobré vědět, zda má váš budoucí spolubydlící alergii na zvířata, na prach nebo třeba na mléko. Pokud alergií trpí, budete se podle toho muset zařídit (není to žádná věda, ale nebylo by dobré pozvat na návštěvu tetičku se třemi kočkami, vynechat utírání prachu nebo připravit k večeři rýžový nákyp).

7.    Jak to bude s úklidem společných prostor?

Že si každý po sobě umyje vanu, opláchne a utře nádobí apod., je jasné snad každému. Ale co například s podlahou ve společném obývacím pokoji? Nemusíte samozřejmě hned psát rozvrh úklidových prací, ale je dobré dohodnout se předem, kdo, kdy a jak často bude mít ten který úklidový úkol na starost.

8.    Budeme se dělit o potraviny/sprchový gel/internetový kabel…?

Tyhle věci je nutné stanovit předem. Vyhnete se tak nepříjemným situacím v podobě snědeného balení extrémně drahého sýra dovezeného ze Švýcarska, překvapivě vysokým účtům za telefonní nebo internetové připojení atd. Není nic špatného na tom, že se nebudete se spolubydlícím dělit, nejste partneři, ale lidé, kteří (byť jsou třeba přátelé) se jen dělí o nájem. Pokud se rozhodnete pro variantu společných předmětů, buďte na pozoru, aby vás druhý – třeba i nevědomky – nevyužíval (nebo naopak vy jeho).






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:59
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:44
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat