5 tipů, jak zvládnout předvánoční úklid

02.12.2011 | Bydlení a design

Pokud přemýšlíte o předvánočním úklidu už teď, nemusíte se obávat, že byste měli na kompletní úklid domácnosti málo času. Jestliže si celý úklid pěkně promyslíte a dobře naplánujete, zvládnete ho v klidu a s úsměvem.

1.   Předvánoční úklid s úsměvem na rtech...

Každý předvánoční úklid, ať s ním začnete kdykoli, se dá zvládnout s úsměvem na rtech. Důležité je určit si priority a méně důležité práce v případě časové tísně odsunout. Pokud začínáte s úklidem na začátku listopadu, je to jiné, než když se k úklidu dostanete až v polovině prosince. Ani v takovém případě však není nic ztraceno a vy si budete moci užít krásných Vánočních svátků plných klidu a pohody ve svém uklizeném bytě.

2.   Úklid celé domácnosti

Předvánoční úklid je synonymem pro důkladné gruntování celé domácnosti. Předvánoční úklid bývá také spojován s činnostmi, ke kterým se během roku dostaneme minimálně – čištění skla ve vitrínách, umývání lustrů, čištění topných těles apod. Ne všechny tyto aktivity jsou pro klidné vánoční svátky nezbytné. Pokud si dle svých časových možností stanovíte priority, budete mít uklizený byt a klid na duši k tomu.

3.   Krizový scénář

Nezbytnými pracemi, které je před svátky nutné vykonat, je v první řadě standardní úklid domácnosti – vysávání, vytírání, utírání prachu. Čistá by také měla být sanitární keramika v koupelně a WC. Veškeré tyto úklidové práce vám moc času nezaberou. Uklízíte přece pravidelně a tak by vám měl tento standardní úklid zabrat maximálně jeden den. Pokud navíc zapojíte členy své rodiny, máte svůj byt uklizený za pár hodin. Takto uklizený byt vyzdobený vánočními dekoracemi vykouzlí tu správnou vánoční náladu třeba i na poslední chvíli. Třešničkou na dortu a odměnou za rychlý úklid pak může být sladký spánek v čistě povlečeném ložním prádle.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Vyrobte si adventní věnec a přivítejte prosinec stylově


Fotoreportáž: Čtvrť podle Masaryka

4.   Standardní varianta

Pokud jste si vyhradili na úklid více času, můžete pokračovat dalšími pracemi. Praní záclon a závěsů, umývání oken, interiérových a vchodových dveří, lustrů či úklid kuchyňské linky, … to vše jsou práce, které Vaší domácnosti před Vánoci jistě prospějí. Pečení cukroví zanechalo v kuchyni jistě své stopy a tak bude důkladný úklid celé kuchyně žádoucí. Při této příležitosti si můžete uspořádat a vytřídit kuchyňské nádobí a další náčiní, vytřít kuchyňské skříňky a zásuvky. Prověřit dobu trvanlivosti skladovaných potravin a pečlivě vymýt lednici a mrazák. Když už se pustíte do důkladného úklidu kuchyňské linky, nezapomeňte na vyčištění pečící a mikrovlnné trouby. Pokud použijete účinné čistící prostředky a dáte si práci například i s rozebráním skleněných dvířek a madel, bude vaše trouba jako nová. Počítejte s tím, že takovýto důkladnější úklid by vám měl oproti základnímu úklidu zabrat zhruba dva dny navíc.

5.   Velkorysé řešení

Rozhodli jste se letošní předvánoční úklid pojmout skutečně velkoryse? Vyhradili jste si na tyto aktivity dostatek času? Pak by bylo dobré si předvánoční úklid rozplánovat do několika týdnů. Abyste celý tento náročný proces zvládli v pohodě, nesnažte se vše zvládnout za jeden víkend. Součástí důkladného předvánočního úklidu by měl být úklid šatních skříní, pracovních stolů a jejich zásuvek, ale také úklid ve komoře či ve sklepě. Mějte na paměti, že také knihy uložené v knihovně potřebují zbavit usazeného prachu. Nejlepší je zaprášené knihy lehce vysát. Součástí důkladného úklidu by mělo být také čištění topných těles, vytírání pod dveřními prahy, tepování koberců či vydrhnutí obkladů v koupelně a na WC. Také interiérové dekorace si zaslouží svou péči – vyleštěte vystavené sklo, opatrně oprašte vystavené obrazy a vyperte bytový textil. Rozhodně nezapomeňte ani na květiny. Také na jejich listech se usazuje prach, který se je třeba setřít či osprchovat. Pokud své interiérové květiny navíc pohnojíte a orosíte, odmění se Vám svým vzhledem.

Na závěr

Snažte se plánovat. Určete si priority. Co víte, že nestihnete, nedělejte. Nesnažte se uklidit vše za každou cenu. V novém roce bude na úklid také spousta času a mnohé činnosti do nové roku jistě počkají. Zapojte své blízké a také děti, uklízejte společně. Pusťte si nějakou hezkou hudbu a například koledy a přemýšlejte, jak vaše dárky pod Vánočním stromečkem potěší vaše blízké.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat